Anats S.A. Logo
Blog archive

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Βρείτε εδώ τα Κουτάκια Οδοντοστοιχίας 

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20ή Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «να είσαι περήφανος για το στόμα σου». Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η ΕΟΟ, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν. «Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει 'Αμυνα για το χαμόγελό σας».

«Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων», αναφέρεται.

Την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης, αναφέροντας ότι το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα). Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα και η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11 ετών. Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το Ποδόσφαιρο, το Ράγκμπι, το Μπέιζμπολ, η Ποδηλασία, η Καλαθοσφαίριση, το Σκι, το Χόκεϊ επί πάγου και η Ιππασία.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/347

Leave your comment