Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης;

Είδη Φαρμακείου για τα ταξίδια σας

 

Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι δύο σοβαρές καταστάσεις που σχετίζονται με την υπερβολική έκθεση του σώματος στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Και οι δύο μπορούν να είναι επικίνδυνες για την υγεία και απαιτούν άμεση προσοχή. Ας ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα κάθε κατάστασης:

Ηλίαση: Η ηλίαση είναι μια κατάσταση όπου το σώμα υπερθερμαίνεται από την έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές υψηλής θερμότητας, όπως κατά τη διάρκεια καύσωνων. Τα συμπτώματα της ηλίασης περιλαμβάνουν:

  1. Δυσφορία και αίσθηση κούρασης: Οι θερμές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν γενική αίσθηση καταπόνησης και αδυναμίας.
  2. Κεφαλαλγία: Οι πολύωρες εκθέσεις στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους.
  3. Πυρετός και Εμετός: Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει πυρετό και εμετό, καθώς και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.
  4. Δέρμα: Το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, ερυθρό και ευαίσθητο στην αφή. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί δυσάρεστος κνησμός και καψίματα.

Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία είναι ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση από την ηλίαση και συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει την θερμοκρασία του, εξαιτίας της υπερθέρμανσης και της υπερβολικής απώλειας υγρασίας. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

  1. Αδυναμία και Σύγχυση: Οι πληγέντες από θερμοπληξία μπορεί να δείχνουν συμπτώματα σύγχυσης, εκνευρισμού ή απώλειας συνείδησης.
  2. Καυτό και Ξηρό Δέρμα: Η επιδερμίδα μπορεί να γίνει καυτή, ξηρή και απελπιστικά κοκκινωπή.
  3. Επιτάχυνση Σφυγμών: Οι παλμοί μπορεί να γίνουν ασυνήθιστα γρήγοροι, καθώς το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση.
  4. Εξάνθημα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστεί εξάνθημα ή διάφορες δερματικές αντιδράσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. Αν κάποιος υποπτεύεται πως έχει υποστεί ηλίαση ή θερμοπληξία, θα πρέπει να μετακινηθεί σε έναν δροσερό, σκιερό χώρο, να πίνει νερό και να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολικές εκθέσεις στον ήλιο και να προστατευόμαστε με κατάλληλα ρούχα και αντηλιακά προϊόντα όταν βρισκόμαστε έξω σε καλοκαιρινές ημέρες.

Leave your comment