Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποιες είναι οι αρχές της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη;

Ποιες είναι οι αρχές της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη;

Μέσα στις γενικότερες συστάσεις των διαφόρων ιατρικών εταιρειών για πιο υγιεινή διατροφή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  1. Κατανάλωση αποβουτυρωμένων προϊόντων (γάλα ή γιαούρτι περιεκτικότητας μικρότερης από 2% σε λιπαρά) για άτομο ηλικίας άνω των δύο ετών.
  2. 5 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.
  3. Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών , ιδίως από αναποφλοίωτα προϊόντα που είναι πλούσια σε ίνες. Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές εβδομαδιαίως.
  4. Χρήση ελαιόλαδου αντί για σπορέλαια, φρέσκο βούτυρο ή σκληρές μαργαρίνες.
  5. Ψάρι δύο φορές εβδομαδιαίως.
  6. Κοτόπουλο δύο φορές εβδομαδιαίως.
  7. Περιορισμός των απλών υδατανθράκων, όπως της ζάχαρης.
  8. Ο σωστός καταμερισμός των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες λίπη)στα γεύματα της ημέρας είναι απαραίτητος, ειδικότερα για τα τρόφιμα που είναι πηγές υδατανθράκων.
  9. Συνδυασμός της διατροφής με συστηματική και καθημερινή άσκηση όταν αυτό είναι εφικτό.
  10. Ποικιλία: Επιλέξτε μια ποικιλία τροφών από όλες τις βασικές τροφικές ομάδες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες (όπως κρέας, ψάρι, φασόλια, φιστίκια), και υγιεινά λιπαρά.
  11. Ισορροπία: Επιδιώξτε να έχετε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
  12. Μέτριες μερίδες: Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων και προσπαθήστε να τρώτε με μέτρο. Αυτό είναι σημαντικό για την διατήρηση υγιούς βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
  13. Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών: Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ακόμα και αν δεν έχετε διαβήτη. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε υγειονομικά προβλήματα με το χρόνο.
  14. Περιορισμός αλκοόλ: Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Το αλκοόλ περιέχει πολλές άδειες θερμίδες και μπορεί να επηρεάσει την αισθητική σας και την υγεία σας.
  15. Υδροδότηση: Πίνετε αρκετό νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
  16. Παρακολούθηση λιπαρών: Επιλέξτε υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως λάδι ελιάς, αβοκάντο, και καρύδια, και περιορίστε τις κορεσμένες λιπαρές ουσίες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα πλήρως λιπαρά κρέατα και τα προϊόντα του γάλακτος.
Leave your comment