Ποιες είναι οι αρχές της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη;
Μέσα στις γενικότερες συστάσεις των διαφόρων ιατρικών εταιρειών για πιο υγιεινή διατροφή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Κατανάλωση αποβουτυρωμένων προϊόντων (γάλα ή γιαούρτι περιεκτικότητας μικρότερης από 2% σε λιπαρά) για άτομο ηλικίας άνω των δύο ετών.
- 5 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.
- Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών , ιδίως από αναποφλοίωτα προϊόντα που είναι πλούσια σε ίνες. Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές εβδομαδιαίως.
- Χρήση ελαιόλαδου αντί για σπορέλαια, φρέσκο βούτυρο ή σκληρές μαργαρίνες.
- Ψάρι δύο φορές εβδομαδιαίως.
- Κοτόπουλο δύο φορές εβδομαδιαίως.
- Περιορισμός των απλών υδατανθράκων, όπως της ζάχαρης.
- Ο σωστός καταμερισμός των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες λίπη)στα γεύματα της ημέρας είναι απαραίτητος, ειδικότερα για τα τρόφιμα που είναι πηγές υδατανθράκων.
- Συνδυασμός της διατροφής με συστηματική και καθημερινή άσκηση όταν αυτό είναι εφικτό.
- Ποικιλία: Επιλέξτε μια ποικιλία τροφών από όλες τις βασικές τροφικές ομάδες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες (όπως κρέας, ψάρι, φασόλια, φιστίκια), και υγιεινά λιπαρά.
- Ισορροπία: Επιδιώξτε να έχετε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
- Μέτριες μερίδες: Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων και προσπαθήστε να τρώτε με μέτρο. Αυτό είναι σημαντικό για την διατήρηση υγιούς βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
- Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών: Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ακόμα και αν δεν έχετε διαβήτη. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε υγειονομικά προβλήματα με το χρόνο.
- Περιορισμός αλκοόλ: Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Το αλκοόλ περιέχει πολλές άδειες θερμίδες και μπορεί να επηρεάσει την αισθητική σας και την υγεία σας.
- Υδροδότηση: Πίνετε αρκετό νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
- Παρακολούθηση λιπαρών: Επιλέξτε υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως λάδι ελιάς, αβοκάντο, και καρύδια, και περιορίστε τις κορεσμένες λιπαρές ουσίες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα πλήρως λιπαρά κρέατα και τα προϊόντα του γάλακτος.