Anats S.A. Logo
Blog archive

Πρώτες Βοήθειες στο τσίμπημα Μέδουσας. Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Το καλοκαίρι πέρα από την ανεμελιά που έχει, ενέχει και κινδύνους δυνατές και επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου στο δέρμα αλλά και τις μέδουσες, καθώς στη θάλασσα «παραμονεύουν» κίνδυνοι όπως οι μέδουσες.

Αν και είναι τρομερά επίπονο, το τσίμπημα της μέδουσας σπανίως είναι επικίνδυνο και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Ο πόνος εκδηλώνεται περίπου πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα και υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες (όχι περισσότερες από 24).

Tι μπορεί να προκαλέσουν τα τσιμπήματα της μέδουσας

Αν κάποιος έρθει σε επαφή με μέδουσα όταν κολυμπάει ή όταν περπατάει στην θάλασσα μπορεί να τον τσιμπήσει και το δηλητήριο από τις νηματοκύστες μπορεί να εισέλθει στο σώμα του. Πάνω από 150 χιλιάδες τσιμπήματα σημειώνονται κάθε χρόνο. Ανάλογα με τον τύπο της μέδουσας και πόσο δηλητήριο εισέρχεται στο σώμα μας, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάποια τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να απειλήσουν τη ζωή κάποιου. Είναι σημαντικό να λάβει κανείς ιατρική βοήθεια αν έχει σοβαρά συμπτώματα μετά από το τσίμπημα μέδουσας.

Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας. Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Αν τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο σοβαρά πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Οδηγίες Αντιμετώπισης :

Οι οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση τσιμπήματος από μέδουσα του είδους Pelagia nοctiluca είναι :

1) Άμεση έξοδος από την θάλασσα- Πλύσιμο του πάσχοντος δέρματος με θαλασσινό νερό αποφεύγοντας την τριβή.

2) Αφαίρεση των πλοκαμιών στην περιοχή του τσιμπήματος με τη χρήση γαντιών για την αποφυγή εισόδου τοξίνης στα χέρια σας με μία λαβίδα ή τσιμπιδάκι ή πλαστική κάρτα.

3) Εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή μίγματος θαλασσινού ύδατος και μαγειρικής σόδας (εάν υπάρχει)σε αναλογία 1:1 και για 1-2 λεπτά.

4) Εφαρμόζουμε κρύα επιθέματα στο πάσχον δέρμα για 5-15 λεπτά και επαναλαμβάνουμε εάν είναι σκόπιμο.

5) Στα ήπια εξανθήματα είναι δυνατή η εφαρμογή κρέμα κορτικοστεροειδούς και η λήψη αντιισταμινικού επί έντονου κνησμού εάν εμφανιστεί.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

1) Το πλύσιμο της πάσχουσας περιοχής με γλυκό νερό (ευνοείται η ρήξη των πλοκαμιών της μέδουσας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απελευθέρωση τοξίνης.)

2) Την εφαρμογή οξικού οξέος (ξύδι) ή αμμωνίας.

3) Την περιποίηση της πάσχουσας περιοχής με γυμνά χέρια

4) Την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων

Προσοχή :

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πηγή: news4health.gr

Leave your comment