Anats S.A. Logo
Blog archive

Πότε λήγουν τα αντιηλιακά;

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχει λήξει το αντηλιακό;

Στη συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία λήξης. Αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί, δε σημαίνει απαραίτητα πως “κρατάει” μέχρι τότε. Αν για παράδειγμα το προϊόν λήγει μέσα σε έναν χρόνο, θα έχετε κατά νου πως – ειδικά το αντηλιακό – η λήξη θα έρθει νωρίτερα λόγω της υπερέκθεσής του στον ήλιο, στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στην επαφή με βακτήρια. Αυτά μεταφέρονται κυρίως μέσω των χεριών μας αλλά και της επαφής με την άμμο.

Σύμφωνα με τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα αντηλιακά λήγουν 3 χρόνια -το πολύ- μετά την ημερομηνία παραγωγής τους, μόνο αν διατηρηθούν σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον και δεν ανοιχτούν.

Κι αν το έχω ανοίξει;

Τι γίνεται αν σου περίσσεψε αντηλιακό από πέρυσι και φέτος θέλεις να το χρησιμοποιήσεις; Θα πρέπει πρώτα να έχεις βεβαιωθεί ότι το αποθήκευσες σε καλές συνθήκες και πως είναι σε καλή κατάσταση για να το χρησιμοποιήσεις.

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει λήξει το αντηλιακό;

Από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν έχει κιτρινίσει, μυρίζει άσχημα, έχει πήξει τότε το πετάς στον κάλαθο των αχρήστων και αγοράζεις καινούριο. Επίσης, αν πριν την αποθήκευσή του δεν είχες καθαρίσεις τη συσκευασία και δη το στόμιο και σε αυτό υπάρχουν για παράδειγμα κολλημένα χαλίκια από την παραλία, δεν χρειάζεται να σου πούμε πως οι πιθανότητες να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια είναι σημαντικά αυξημένες.

Αν χρησιμοποιήσεις ληγμένο αντηλιακό, ποιες οι συνέπειες;

Πρώτον, αν είναι ληγμένο, πέφτει ο δείκτης προστασίας του, άρα και η απόδοσή του. Επομένως, είσαι περισσότερο εκτεθειμένη στην ακτινοβολία του ήλιου, αφού το αντηλιακό δεν αποδίδει τα μέγιστα. Κι ενώ δηλαδή εσύ πιστεύεις πως έχεις βάλει με δείκτη προστασίας 50, στην πραγματικότητα να έχει πέσει στο 30.

Επίσης, αν το αντηλιακό έχει λήξει υπάρχουν πιθανότητες να παρουσιάσεις κάποια εξανθήματα.

Πάντως, υπάρχουν και οι αντίθετες γνώμες που υποστηρίζουν ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περσινό σου αντηλιακό με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: θα πρέπει να αποθηκεύετε σωστά το αντηλιακό ενώ στην παραλία να μην το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο για πολλές ώρες.

Πηγή: https://healthstories.gr/

Leave your comment