Ο προδιαβήτης αντιπροσωπεύει μια κατάσταση όπου η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που συναντάται στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 720 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν την κατάσταση. Συνήθως, οι άνθρωποι με προδιαβήτη δεν εμφανίζουν συμπτώματα, κάτι που οδηγεί στο γεγονός ότι πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της στον οργανισμό τους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία άνω των 45 ετών, την παχυσαρκία, μια ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, προηγούμενη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω της μέτρησης της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, της γλυκόζης 2 ώρες μετά από μια δοκιμασία φορτίου, ή μέσω της μέτρησης των επιπέδων HbA1c. Σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, ενήλικες άνω των 35 ετών με υπέρβαρο ή παχύσαρκο σωματικό βάρος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για προδιαβήτη κάθε τρία χρόνια.
Περίπου το 10% των ατόμων με πρόδιαβήτη εξελίσσονται σε σακχαρώδη διαβήτη κάθε έτος. Επιπλέον, ο πρόδιαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, περιφερικής νευροπάθειας και προβλημάτων όρασης. Ο προδιαβήτης μπορεί να βελτιωθεί με σοβαρές μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα (στόχος 30 λεπτών άσκησης, 5 ημέρες την εβδομάδα), υγιεινή διατροφή (πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως) και παρακολούθηση των μεγεθών των μερίδων, καθώς και ψυχολογική, κοινωνική και άλλη υποστήριξη. Άτομα που χάνουν τουλάχιστον 5% έως 7% του σωματικού βάρους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παρόλο που δεν υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία του προδιαβήτη, ορισμένοι ασθενείς με πρόδιαβήτη και άλλες συνδυασμένες παθήσεις όπως υπέρταση ή παχυσαρκία μπορεί να επωφεληθούν από φάρμακα όπως η μετφορμίνη ή τα ενέσιμα GLP-1RA.
Λόγω της υψηλής εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη σε προηγμένες χώρες, όπως στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες όπως το «Care4Diabetes (C4D): Μείωση του φορτίου των μη μεταδοτικών νόσων μέσω πολυσυνθετικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2». Αυτή η κοινή δράση στην Ευρώπη στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής, εστιάζοντας στη διατροφή, στην άσκηση, στον ύπνο και στη διαχείριση του καθημερινού στρες. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, έχει διάρκεια 36 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες. Στην Ελλάδα, η υπεύθυνη αρχή είναι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιγράφονται φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιστροφή του προδιαβήτη και στην πρόληψη της προόδου προς διαβήτη σε σύγκριση με τα φάρμακα μόνα τους.