Anats S.A. Logo
Blog archive

Τι να προσέχουμε στο Διαβήτη;

Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Στόχος είναι να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος εντός του επιθυμητού εύρους τιμών και να αποφύγετε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν εφίδρωση, πείνα, άγχος, τρέμουλο, ωχρότητα και γρήγορο καρδιακό κτύπο. Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκαλώντας απώλεια των αισθήσεων ή κώμα.

Υψηλό Σάκχαρο του αίματος

Ο μη έλεγχος του διαβήτη και η μη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα προκαλούν ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε ολόκληρο το σώμα του ανθρώπου. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε όσο περισσότερο μπορείτε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει την κυκλοφορία, οδηγώντας σε καρδιοπάθεια, βλάβη στα νεύρα, νεφροπάθεια και βλάβη στα μάτια.

Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών μπορούν απορροφήσουν ελεύθερα γλυκόζη χωρίς ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε αυτά τα κύτταρα, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή βασικών ενζύμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιον είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγετε τις παρατεταμένες περιόδους υψηλής γλυκόζης στο αίμα και να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης εντός φυσιολογικών ορίων όσο περισσότερο μπορείτε σε καθημερινή βάση.

Βλάβη στα νεφρά (νευροπάθεια)

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα. Ορισμένοι άνθρωποι με βλάβη στα νεύρα αναπτύσσουν συμπτώματα όπως άλγος, μυρμηκίαση ή μούδιασμα, απώλεια αίσθηση στα άνω και στα κάτω άκρα. Προβλήματα των νεύρων μπορούν να προκύψουν σε κάθε σύστημα οργάνων, όπως το πεπτικό σύστημα, η καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Προβλήματα κάτω άκρων

Η βλάβη στα νεύρα είναι μια συχνή κατάσταση εξαιτίας της οποίας πολλά άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν προβλήματα στα κάτω άκρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Η κακή κυκλοφορία και οι αλλαγές στο σχήμα των πελμάτων ή δαχτύλων σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα νεύρα που ελέγχουν τη λιπαρότητα και την υγρασία στα κάτω άκρα σας μπορούν να υποστούν βλάβη, προκαλώντας εξαιρετική ξηρότητα στο δέρμα των κάτω άκρων. Για να καταπολεμήσετε την υγρασία, μετά το μπάνιο, στεγνώστε τα πόδια σας και εγκλωβίστε την εναπομένουσα υγρασία με μια λεπτή στρώση απλής βαζελίνης, μια άοσμη κρέμα χεριών ή άλλη παρόμοια προϊόντα.

Επίσης, οι καλοί εμφανίζονται πιο συχνά και δημιουργούνται ταχύτερα στα κάτω άκρα των ατόμων με διαβήτη. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε μια ελαφρόπετρα καθημερινά για να αντιμετωπίζετε τους κάλους. Εάν οι καλοί συνεχίζουν να εμφανίζονται, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία της υγείας για να τους φροντίσει.

Νεφροπάθεια

Στα νεφρά υπάρχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία με οπές τα οποία λειτουργούν ως ένα σύστημα φιλτραρίσματος για τα άχρηστα υποπροϊόντα του οργανισμού μας, ενώ παράλληλα διατηρούν τη ροή σημαντικών πρωτεϊνών και ερυθροκυττάρων στο αίμα μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν τα νεφρά να φιλτράρουν υπερβολικές ποσότητες αίματος. Αυτή η επιπρόσθετη εργασία επιβαρύνει τα φίλτρα. Μετά από πολλά χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζουν διαρροές και έτσι πολύτιμη πρωτεΐνη χάνεται στα ούρα. Η παρουσία μικρών ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μικρολευκωματινουρία.

Όταν η διάγνωση της νεφροπάθεια γίνεται έγκαιρα  (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), διάφορες θεραπείες μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νεφροπάθειας. Η παρουσία μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μακρολευκωματινουρία. Όταν η διάγνωση της νεφροπάθειας γίνεται αργότερα (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), συνήθως ακολουθεί η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή ESRD. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση της υπερλειτουργίας κάνει τα νεφρά να χάσουν την ικανότητα να φιλτράρουν το αίμα. Τότε, αρχίζουν να σχηματίζονται υπολείμματα στο αίμα. Τελικά, επέρχεται νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η ανεπάρκεια η ESRD είναι πολύ σοβαρή. Ένα άτομα με ESRD χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού ή μηχανικό φιλτράρισμα του αίματος του (αιμοκάθαρση).

 

Ποιοι άνθρωποι εμφανίζουν νεφροπάθεια;

Η ανεπαίσθητη βλάβη των νεφρών μπορεί να ξεκινήσει εντός περίπου ενός χρόνου από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 κα να υφίσταται όταν γίνεται η διάγνωση του τύπου 2, αλλά συνήθως μεσολαβεί διάστημα 5 έως 10 ετών πριν εξελίχθει σε σημαντικό πρόβλημα. Δεν αναπτύσσουν νεφροπάθεια όλα τα άτομα με διαβήτη. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη νεφροπάθειας είναι η κληρονομικότητα, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση. Όσο καλύτερα ελέγχει ένας άνθρωπος το διαβήτη και την αρτηριακή του πίεση, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει νεφροπάθεια.

Leave your comment