Anats S.A. Logo
Blog archive

Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών έχουμε στο χώρο μας;

Το πιο κύριο θέμα στο χώρο εργασίας μας είναι να αισθανόμαστε ασφαλείς  γι αυτό οι οργανισμοί και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένοι να έχουν στη διάθεση τους  ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπιστεί έτσι κάποιο εργατικό ατύχημα ή μια επείγουσα κατάσταση.

Όμως όχι μόνο στους χώρους εργασίας έτσι και στις ιδιωτικές κατοικίες , στα αυτοκίνητα είναι απαραίτητο ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών διότι μπορεί να αποτρέψει μια επίσκεψη στο γιατρό ή να αποφυγή την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Βέβαια, το φαρμακείο πρώτων βοηθειών δεν μπορεί να φανεί χρήσιμο σε σοβαρότερες των περιπτώσεων και σε μεγάλα ατυχήματα ή προβλήματα υγείας. Παραδείγματος χάριν,  όταν υπάρξουν μικροατυχήματα ή, τσιμπήματα από έντομα , πονοκέφαλος , εμετός ή εγκαύματα που δεν αποτελούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Κάποιος που θα προετοιμάζει κάποιο ταξίδι θα πρέπει να έχει πρώτα σκεφτεί πέρα από τις βαλίτσες του να έχει μαζί του τυχόν φαρμακευτική αγωγή που παίρνει καθώς και την ιατρική συνταγή. Στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά θα πρέπει να προνοηθεί να έχουν πάρει μαζί τους την αγωγή καθώς και το τηλέφωνο του παιδιάτρου. Αν το ταξίδι μας γίνεται με το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουμε μαζί μας σακουλάκια εμετού, επιπλέον ρούχα, νερό  και πετσέτα. Έτσι, στο ίδιο το αυτοκίνητο θα πρέπει να υπάρχει ένα εξοπλισμένο φαρμακείο. Ιδαίτερη προσοχή χρειάζεται στο γεγονός ότι επειδή στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι αυξάνεται η θερμοκρασία ενδέχεται να αλλοιωθούν κάποια φάρμακα.

Επίσης το πιο σημαντικό είναι οι πρώτες βοήθειες που προσφέρονται μετά από ένα ατύχημα ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του. Όταν κάποιος τραυματιστεί ελαφρά το καλά εξοπλισμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών μπορεί να φανεί σωτήριο.

Οι ειδικοί του ΕΚΑΒ τονίζουν την ύπαρξη του φαρμακείου τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο, στις διακοπές μας ειδικά όταν βρισκόμαστε μακριά από κάποια δομή Υγείας ή φαρμακείο.

Οι χώροι που αποθηκεύονται τα κουτιά πρώτων βοηθειών πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους εκτός από τα μικρά παιδιά. Καλό θα ήταν να υπάρξει και μια μικρή εκπαίδευση ώστε να γνωρίσουν όλοι την ύπαρξη του φαρμακείου και των αντικειμένων που έχει μέσα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας φαρμακείο πρώτων βοηθειών με βάση τις ανάγκες μας αλλά και να αγοράσουμε ένα έτοιμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα ελάχιστα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών που πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο σε κάποιο χώρο εργασίας είναι:

Ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών περιέχει τον βασικό εξοπλισμό, ορισμένα φάρμακα και ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης.

Βασικός εξοπλισμός

  1. Γάντια απλά
  2. Ψαλίδι
  3. Ελαστικοί επίδεσμοι
  4. Γάζες απλές και αποστειρωμένες
  5. Κολλητική ταινία
  6. Αυτοκόλλητες γάζες σε διάφορα μεγέθη
  7. Αντισηπτικό υγρό
  8. Σύριγγες μιας χρήσης
  9. Κουτάλι ή κύπελλο για φάρμακα
  10. Θερμόμετρο
  11. Πλαστικές σακούλες σε διάφορα μεγέθη
  12. Οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες

Φάρμακα

Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά είναι:

  1. Παυσίπονα
  2. Αντιπυρετικά
  3. Αντισταμινικά χάπια
  4. Αντισταμινική αλοιφή
  5. Αντιβιοτική αλοιφή
  6. Χάπια για τη διάρροια
  7. Αντιόξινα για το στομάχι
  8. Gel για εγκαύματα

Απαραίτητο είναι ακόμα να περιέχει φάρμακα που έχουν χορηγηθεί από τον ιατρό μας:

  1. Κορτιζόνη ή αδρεναλίνη (χορηγούνται λ.χ. στα άτομα με σοβαρές αλλεργίες)
  2. Άλλα προσωπικά φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Άλλα είδη πρώτης ανάγκης

  1. Αδιάβροχος φακός
  2. Αδιάβροχα σπίρτα
  3. Εντομοαπωθητικό
  4. Σφυρίχτρα
Leave your comment