Anats S.A. Logo
Blog archive

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Καρδιάς και έχει καθιερωθεί από το 1999 μετά απο πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας. Έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

 

 

Καρδιαγγειακή Νόσος (CVD)

 

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής περιλαμβάνει συνήθειες και έξεις του ζην που ευνοούν ή και πυροδοτούν καρδιαγγειακές επιπλοκές. Συγκεκριμένα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η αυξανόμενη πίεση από την καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Μας απομακρύνουν από την άσκηση, υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής μας και ευνοούν την κατάχρηση ουσιών, όπως καπνικών προϊόντων, αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση, την ηλικία, το φύλο και την παρουσία επίκτητων παραγόντων κινδύνου για το καρδιαγγειακό, όπως είναι η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης προάγουν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα τελευταία χρόνια, τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση έχουν αναγνωριστεί, ως ένας επιπλέον παράγοντας που προάγει την αθηρωμάτωση και την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. 

Είναι μύθος ότι η καρδιαγγειακή νόσος κυρίως επηρεάζει άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζει όμως όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Παραμένει νούμερο ένα σε θανάτους στο κόσμο, και έφτασε τα 18.6 εκατομμύρια φέτος. Στη χώρα μας δε κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία.

Οι Έλληνες, διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι στην Ελλάδα να έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως.Σε περίοδο Covid-19 οι άνθρωποι που πάσχουν από την Καρδιαγγειακή Νόσο (CVD) έχουν περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές του ιού.Πολλοί από αυτούς φοβούνται να προγραμματίσουν ραντεβού ρουτίνας ή έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid.

 

Πρόληψη και Συστάσεις

 

Η οργανωμένη πρόληψη, σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να κρατάμε την καρδιά μας υγιή;

Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής, στο πλαίσιο αυτό πρέπει : 

  1. Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
  2. Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.
  3. Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα.
  4. Να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς.
  5. Να προετοιμάζουμε στο σπίτι τα γεύματά μας για τη δουλειά, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά.
  6. Να αποφεύγουμε το αλάτι.
  7. Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στην τόνωση της καρδιάς, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και της πίεσης.

 

 

 

Η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία στην Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021, ζητάει από τον κόσμο:

 

Η κρίση της υγειονομικής περίθαλψης που έχουμε ζήσει μας έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη εύρεσης διαφορετικών και καινοτόμων τρόπων σύνδεσης των ανθρώπων με την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα σε περιοχές και κοινότητες χαμηλότερων πόρων.

Η αξιοποίηση της δύναμης της ψηφιακής υγείας για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης και της διαχείρισης της CVD παγκοσμίως είναι ο στόχος  για την Word Heart Day 2021.

Το USE HEART TO CONNECT αφορά τη χρήση της γνώσης, της συμπόνιας και της επιρροής  για να βεβαιωθείτε ότι εσείς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και οι κοινότητες στις οποίες ανήκετε έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να έχουν υγιείς καρδιές. Πρόκειται για τη σύνδεση με τις δικές μας καρδιές, τη διασφάλιση ότι τις τροφοδοτούμε και τις καλλιεργούμε όσο καλύτερα μπορούμε και τη χρήση της ψηφιακής δύναμης για να συνδέσουμε κάθε καρδιά, παντού.

 

Οι 3 Βασικοί Πυλώνες

 

1. EQUITY

Οι αποσυνδεδεμένες καρδιές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω έλλειψης πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπεία και τον έλεγχο των καρδιαγγειακών παθήσεων - ωστόσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.

Η τεχνολογία και τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να γεφυρώσουμε το χάσμα και μάλιστα γρήγορα. Πρόκειται για τη δυνατότητα και την ενδυνάμωση όλων, παντού - νέων και ηλικιωμένων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, ασθενών, κοινοτικών επαγγελματιών υγείας, γιατρών - να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα των παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Δεν είναι όλες οι καρδιές ίδιες. Θα έπρεπε όμως να είναι... και η ψηφιακή υγεία μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

 


 

2. PREVENTION

Φροντίστε την καρδιά σας τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή, λέγοντας όχι στον καπνό και κάνοντας άφθονη άσκηση. Τα ψηφιακά εργαλεία, όπως οι εφαρμογές τηλεφώνου και τα wearables μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να παρακινήσετε και να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Εάν έχετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία, μην αφήσετε τον COVID-19 να σας εμποδίσει να παρακολουθείτε τους τακτικούς σας ελέγχους. Και μην αποφύγετε ποτέ να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν το χρειαστείτε - είναι ασφαλές και οι ιατροί είναι εκεί για εσάς.

 

 

 

3. COMMUNITY

Υπάρχουν 520 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με CVD που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τον COVID-19 τον τελευταίο χρόνο. Λόγω της αυξημένης ευπάθειας σε πιο σοβαρές μορφές COVID-19, σε αυτόν τον πληθυσμό έχει ειπωθεί ότι είναι ευάλωτοι, σε κίνδυνο και πρέπει να προστατευτούν.

Υπάρχουν πολλές συνέπειες, μεταξύ αυτών:
Λείπει ιατρικά ραντεβού
• Έλλειψη επαφής με την οικογένεια και τους φίλους
• Μειωμένη σωματική άσκηση

Τα ψηφιακά δίκτυα έχουν τη δύναμη να συνδέουν ασθενείς με οικογένειες, φίλους, άλλους ασθενείς, γιατρούς και φροντιστές. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, πανδημικός ή όχι, οπότε ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε την απομόνωση και τα κενά στη φροντίδα.

 

 

source: world-heart-federation.org

 

 

 

 

Leave your comment