Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Ποια είναι η λειτουργία των ψηφιακών πιεσομέτρων και γιατί να τα επιλέξουμε;

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, αποτελεί μια αναγκαία διαδικασία για την ομαλή λειτουργία της υγείας. Η ένδειξη μη φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, είτε αυξημένα είτε μειωμένα, αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια κακής κατάστασης της υγείας. Επομένως, θα πρέπει να επενδύσετε σε πιεσόμετρα που είναι ηλεκτρονικά/ ψηφιακά, πιστοποιημένα από εγκεκριμένους φορείς. Επιπροσθέτως, ένα βασικό θετικό χαρακτηριστικό, ορισμένων ηλεκτρονικών πιεσόμετρων, είναι η ένδειξη κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να «προλάβετε» ένα δυσάρεστο καρδιακό επεισόδιο, μέσα από την καινοτόμα λειτουργία που ανιχνεύει την κολπική μαρμαρυγή  των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων.

Τι προσέχω στα ψηφιακά πιεσόμετρα;

Πριν από την αγορά ενός ηλεκτρονικού πιεσόμετρου, θα χρειαστεί να εξετάσετε ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα: Το κόστος, τη φορητότητα, εάν σας εξυπηρετούν όλες οι λειτουργίες, εάν εφαρμόζει σωστά στο χέρι σας. Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρονικών πιεσόμετρων, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα) και τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κάθε είδους;

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα)

Θετικά χαρακτηριστικά

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις
  • Άμεση μέτρηση παλμών και αρτηριακής πίεσης
  • Πρόβλεψη κολπικής μαρμαρυγής (AFib)
  • Ποικίλες ενδείξεις σχετικά με τη λειτουργία της καρδιάς
  • Συνιστάται για συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Αρνητικά χαρακτηριστικά

  • Δύσκολο στη μεταφορά
  • Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από φθορές
  • Είναι μια ευαίσθητη συσκευή

Αυτόματο ψηφιακό πιεσόμετρο

Το αυτόματο ψηφιακό πιεσόμετρο είναι πιο προηγμένο τεχνολογικά πιεσόμετρο μέχρι σήμερα. Αυτές οι συσκευές, χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα πίεσης, για την ορθή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και οι μετρήσεις παρουσιάζονται σε ψηφιακή οθόνη. τα ψηφιακά πιεσόμετρα διαθέτουν επίσης φουσκωτές μανσέτες, αλλά υπάρχει διαφορά στη διαδικασία μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο τύπους, τα αυτόματα ψηφιακά πιεσόμετρα αξιολογούν και μετρούν τις διακυμάνσεις των αρτηριών. Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρονικών πιεσόμετρων: Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα) και τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού. Αυτές οι συσκευές συνιστώνται κυρίως για οικιακή χρήση, καθώς είναι οι πιο εύχρηστες.

Πως μετράμε την πίεση με ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο;

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μετράνε την πίεση χρησιμοποιώντας την οσιλομετρική μέθοδο. Με την οσιλομετρική μέθοδο, μετριέται το μέγεθος της δόνησης που προκαλεί το αίμα καθώς κυλάει μέσα στις αρτηρίες. Η μέτρηση της δόνησης αυτής κατόπιν μετατρέπεται μέσω ενός αλγορίθμου του πιεσομέτρου σε αριθμούς (π.χ. 120/80) και απεικονίζεται στην ψηφιακή οθόνη.

  1. Τοποθέτηση και σταθεροποίηση της περιχειρίδας στον αριστερό βραχίονα
  2. Σύρσιμο της περιχειρίδας μέχρι το βραχίονα (2cm πάνω από τον αγκώνα) και σφίξιμο εφαρμόζοντας την ταινία Velcro
  3. Φούσκωμα περιχειρίδας
  4. Πάτημα του «Ο» για να αρχίσει το φούσκωμα της περιχειρίδας
  5. Ένδειξη συστολικής/ διαστολικής πίεσης και σφυγμών
  6. Ανάγνωση ενδείξεων για διαστολική/συστολική πίεση και σφυγμούς
  7. Αφαίρεση περιχειρίδας όταν αυτό ξεφουσκώσει τελείως

Ας δούμε κάποιες χρήσιμές συμβουλές για να μετράμε σωστά την πίεση:

  1. Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται αφού πρώτα έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Συχνά πολλοί μετρούν την πίεσή τους όταν βιώνουν πονοκέφαλο, με αποτέλεσμα η μέτρηση να μην ανταποκρίνεται στην αληθινή τους πίεση.
  2. Μία ώρα πριν μετρήσετε την πίεσή σας οφείλετε να είστε νηστικοί, να μην έχετε καταναλώσει καφέ και να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκούραστοι. Επιπλέον, το κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάσει τη μέτρηση.
  3. Αν έχετε κάνει γυμναστική, αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι τη μέτρηση.
  4. Φροντίστε το περιβάλλον που γίνεται η μέτρηση να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας.
  5. Για να γίνει σωστά η μέτρηση, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου στο αριστερό ή στο δεξί μπράτσο, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα.
  6. Συστήνεται να είστε καθιστοί και η πλάτη σας να στηρίζεται στο κάθισμά σας.
  7. Το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται π.χ. σε τραπέζι, έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.
  8. Τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά τη στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.
  9. Μη φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα στενά μανίκια στο χέρι που θα κάνετε τη μέτρηση.
  10. Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδας παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας. Αν είναι μικρότερο από ό,τι χρειάζεται, η πίεση θα βρεθεί υψηλότερη από την πραγματική. Αν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, χαμηλότερη. O αεροθάλαμος πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το 40% της περιφέρειας του μπράτσου σας. Στο εμπόριο θα βρείτε τουλάχιστον 3 μεγέθη αεροθαλάμων, ώστε να επιλέξετε το καταλληλότερο για σας.
  11. Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να μετρήσετε την πίεσή σας, η μέτρηση θα πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια. Αν βρείτε διαφορά μέχρι 1,5 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών, μην ανησυχήσετε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά, ο γιατρός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Για τις επόμενες μετρήσεις να χρησιμοποιείτε το μπράτσο που θα δείξει τη μεγαλύτερη πίεση.
  12. Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε 3 μετρήσεις. Η καθεμία να απέχει από την άλλη περίπου 1-2 λεπτά. Την πρώτη μέτρηση μην τη λαμβάνετε ποτέ υπόψη σας. Να υπολογίζετε το μέσο όρο μεταξύ δεύτερης και τρίτης.

 

Πηγή: https://www.vita4you.gr

Παγκόσμια Ημέρα Braille

Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), για να τιμηθούν τα γενέθλια του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και να αναγνωρισθούν οι προσπάθειές του για την καλυτέρευση της ζωής των τυφλών ανθρώπων. Τυφλός και ο ίδιος, επινόησε ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, που φέρει το όνομά του.

Ως ημέρα εορτασμού επιλέχθηκε η 4η Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, επειδή ήταν η ημέρα γέννησης του και ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς το οποίο φέρει το όνομά του.

Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς.

Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα της ανάγνωσης Μπράιγ σε χαρτί αλλά και σε οθόνη.

Οθόνη Μπράιγ ονομάζεται η συσκευή για την δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας. Οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/423

Πως περιποιούμαστε ένα τραύμα με αποστειρωμένα αυτοκόλλητα επιθέματα;

Αποστειρωμένες μη επεμβατικές συσκευές, για μικρής διάρκειας χρήση, προορίζεται για τον έλεγχο του μικρόκοσμου της πληγής. Επιτρέπει να σφραγιστεί η πληγή καθώς και όλη την περίμετρο της και είναι ιδανική για χρήση μετά το χειρουργείο ή τον τραυματισμό.

Οδηγίες για χρήση των αυτοκόλλητων επιθεμάτων:

Πριν την εφαρμογή θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας. Ανοίξτε τη συσκευασία και αφαιρέστε το προστατευτικό χαρτί. Κατά την εφαρμογή του επιδέσμου αποφύγετε να αγγίζετε το κεντρικό μαξιλάρι. Κεντράρετε το απορροφητικό ύφασμα στο τραύμα, προσαρμόστε την κόλλα στο καθαρό και στεγνό δέρμα. Αν χρειαστεί, ανανεώστε το. Πριν από τη χρήση, επαληθεύστε την ακεραιότητα του προστατευτικού περιβλήματος. Σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης είναι πιθανό να προσβληθείτε μόλυνση και θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Χαρακτηριστικά που χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις γάζες:

Αποστειρωμένος μη υφασμένος αυτοκόλλητος επίδεσμος με κεντρικό μη υφαντό υφασμάτινο παλτό.

Χαρακτηριστικά και ιδιότητες:

 Ελαφρύ διαπνέον και λεπτό

 διαφανές ακτίνες Χ, διαπερατό από τον αέρα και τους ατμούς,

 υποαλλεργικό πολυακρυλικό συγκολλητικό κεντρικό επίθεμα:

- μη υφαντό διπλωμένο ύφασμα: έχει μεγαλύτερη απορροφητική ισχύ από το βαμβάκι και δεν ξεφτίζει στις άκρες

- τοποθετείται με διάτρητη πολυεστερική αντικολλητική μεμβράνη: εγγυάται μέγιστη απορρόφηση αίματος ή εξιδρωμάτων και ελάχιστη δυνατότητα προσκόλλησης στο τραύμα.

Τα αυτοκόλλητα επιθέματα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε τραύματα, αλλά και σε ασθενείς που είναι σε κατάκλιση για την επούλωση των πληγών τους!

Αποτελεί μια ιδανική λύση !

Δείτε εδώ την ποικιλία στα μεγέθη που υπάρχουν.

 
Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος ☃️🌲

Πως προστατευόμαστε από τον κρύο καιρό;

Ο καιρός κρυώνει παρακάτω αναφέρουμε μερικά tips για να προστατευτείτε από το κρύο.

 

Η εταιρεία Ανατς προσφέρει πλήρη ποικιλία προϊόντα όπως οι Θερμοφόρες

 

Δείτε εδώ Θερμοφόρες

Καλύπτουμε το θώρακά μας

Η διατήρηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του θώρακα έχει μεγάλη σημασία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποθερμίας διασφαλίζοντας παράλληλα τη ροή θερμού αίματος προς τα άκρα. Το ιδανικό ντύσιμο εξαρτάται από το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας κατά την έκθεσή στο κρύο αλλά και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό.

Ενδεικτικά, αν δεν έχετε σκοπό να κινηθείτε αρκετά, φορέστε ένα μπουφάν που περιέχει πούπουλα. Προσπαθήστε επίσης να φοράτε αρκετές στιβάδες ρούχων και όχι λίγα χοντρά ρούχα. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα την ένδυσή σας αν παρατηρηθεί μία απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία ή αν ασκηθείτε και αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Τ

α ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας πρέπει να είναι υδατοαπωθητικά με σκοπό να μην επιτρέπουν συσσώρευση του ιδρώτα και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συνθετικά ρούχα που οι ίνες περιέχουν πολυεστέρα, πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο, καθώς και οι φυσικές ουσίες όπως το μαλλί, αποτελούν καλές επιλογές για τα ρούχα μας στο έντονο κρύο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι τα βαμβακερά πρέπει να αποφεύγονται κατά τον ψυχρό καιρό, ιδιαίτερα αν ιδρώνουμε αρκετά ή αν υπάρχει κίνδυνος να βραχούμε. Το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού και στεγνώνει πιο αργά από τα συνθετικά και το μαλλί, με αποτέλεσμα να ψυχραίνει τον οργανισμό, κάτι που προφανώς δεν είναι επιθυμητό.

Ένα από τα ρούχα που θα φορέσουμε πρέπει να είναι το μάλλινο πουλόβερ, καθώς αυτό βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η τελευταία στιβάδα ρούχων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα αντιανεμικό μπουφάν. Το τελευταίο προστατεύει τον οργανισμό από τις ισχυρές ριπές ψυχρού αέρα, οι οποίες μπορεί να απομακρύνουν τη θερμότητα από το σώμα μας.

Προτιμήστε επίσης πιο άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά ή κολλητά, καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Προστατεύουμε το άκρα

Κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής μέρας είναι σημαντικό να καλύψουμε τα άκρα μας καθώς αυτά είναι τα σημεία στα οποία εμφανίζονται συνήθως κρυοπαγήματα. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά και η μύτη είναι τα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο. Φορέστε μάλλινο ή συνθετικό σκούφο, ζεστές μπότες και κασκόλ για να προστατεύσετε τα αυτιά, τα δάκτυλα και το πρόσωπό σας από το κρύο.

Για τα χέρια προτιμήστε τα μάλλινα γάντια καθώς αυτά προσφέρουν την υψηλότερη προστασία και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος υψηλή για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα 2 ή 3 ζευγάρια κάλτσες προσφέρουν συνήθως περισσότερα οφέλη συγκριτικά με το 1 ζευγάρι, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται με στενά παπούτσια που ασκούν πίεση, γιατί έτσι εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι σημαντικό να φορούν σκούφο στο έντονο κρύο, καθώς τα κρυοπαγήματα στα αυτιά αποτελούν το συχνότερο τραυματισμό που σχετίζεται με τον ψυχρό καιρό σε αυτές τις ηλικίες.

Βρέφη και Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ψυχρό καιρό, καθώς η λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης της σωστής θερμοκρασίας του οργανισμού έχει μειωθεί με την ηλικία. Τα βρέφη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο από το κρύο καθώς λόγω του αυξημένου μεγέθους του κεφαλιού σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, χάνουν αρκετή θερμότητα στην περιοχή αυτή.

Θα πρέπει λοιπόν μωρά και ηλικιωμένοι να είναι σχολαστικά ντυμένοι. Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν δυσκολίες στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, επομένως πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στον ψυχρό καιρό. Οι ασθενείς με διαβήτη, για παράδειγμα, έχουν συχνά νευρικές βλάβες στα άκρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τις σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.

Αποφύγετε το Αλκοόλ και το Κάπνισμα

Το αλκοόλ αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο κρυοπαγήματος, ωστόσο ο σημαντικότερος κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι ότι επηρεάζει την ικανότητα να αντιληφθούμε πότε πρέπει να αναζητήσουμε προστασία από το κρύο. Το κάπνισμα, προκαλεί σύσπαση των αγγείων, γεγονός που επίσης ενισχύει τον κίνδυνο κρυπαγήματος. Αν είστε καπνιστής, προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Προειδοποιητικά Σημάδια

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα δάκτυλά σας είναι ιδιαίτερα ψυχρό αλλά δεν έχει μουδιάσει, πρέπει να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσετε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα εξελιχθεί σε κρυοπάγημα. Τοποθετήστε τα δάκτυλα στις μασχάλες ή κάντε έντονες κινήσεις για να αυξήσετε τη θερμοκρασία τους.

Αν, ωστόσο, διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί η αισθητικότητα σε κάποιο άκρο ή έχει λευκή ή ωχρή χροιά, κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εμφανιστεί κρυοπάγημα. Στις κατάλληλες συνθήκες ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Όταν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και φορέστε περισσότερα ρούχα. Αν το κρυοπάγημα δεν υποχωρήσει, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Οι ενδείξεις της υποθερμίας δεν είναι το ίδιο εύκολο να ανιχνευθούν. Συνήθως ξεκινά με ανεξέλεγκτο ρίγος που ακολουθείται από αποπροσανατολισμό, διαταραχές της ομιλίας, υπνηλία και αίσθημα εξάντλησης.

Αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, καθώς η επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος εντός φυσιολογικών ορίων είναι κάτι που δεν μπορείτε να επιτύχετε μόνοι σας.

Πηγή: https://www.news247.gr/ygeia/pos-na-prostateythoyme-apo-to-kryo.7558400.html

Πως χρησιμοποιούμε σωστά την Θερμοφόρα νερού;

Για να ζεσταινεσαι με ασφάλεια.

Οι θερμοφόρες νερού δίνουν ζεστασιά το χειμώνα, προσφέρουν ανακούφιση από πόνους και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία τραυματισμών. Ωστόσο, η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών παράλληλα με τους ελέγχους που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο στην αγορά, όπου η ζήτηση και η χρήση του προϊόντος αυτού είναι αυξημένη,επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν από τους κινδύνους που ενδεχομένως να παρουσιαστούν από τη χρήση των θερμοφόρων νερού.
Οδηγίες σωστής χρήσης

  Κρατείστε τη θερμοφόρα μακριά από παιδιά.
  Μην χρησιμοποιείτε τη θερμοφόρα σε βρεφικά κρεβατάκια όταν ξαπλώνουν παιδιά.
  Να χρησιμοποιείτε τη θερμοφόρα πάντα με κάλυμμα ή τυλίγοντάς την με μία πετσέτα.
  Μην τοποθετείτε βάρος ή πίεση στη θερμοφόρα καθώς μπορεί να σκάσει.
  Χρησιμοποιείστε τη θερμοφόρα για να ζεστάνετε το κρεβάτι και απομακρύνετε την πριν πάτε για ύπνο.
  Αποφύγετε να φέρετε τη θερμοφόρα σε επαφή με φωτιά, σώματα καλοριφέρ και οξέα.
  Μην χρησιμοποιείτε τη θερμοφόρα σε συνδυασμό με ηλεκτρική κουβέρτα.
  Ελέγχετε το πώμα τακτικά για τη στεγανότητά του.
  Μην τοποθετείτε τη θερμοφόρα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Οδηγίες γεμίσματος

Ελέγξτε την κατάσταση της θερμοφόρας πριν την γεμίσετε και απορρίψτε την εάν παρουσιάζει σημάδια φθοράς, διαρροών ή σχισίματα.
Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από το σημείο βρασμού.
 Γεμίζετε πάντοτε τη θερμοφόρα πάνω από ένα νεροχύτη και κρατήστε την μακριά από το σώμα σας για να αποφύγετε σοβαρά εγκαύματα.
 Γεμίζετε τη θερμοφόρα σε όρθια θέση κρατώντας την από το λαιμό.
 Μην γεμίζετε τη θερμοφόρα πάνω από τα 2/3 της χωρητικότητάς της και μη ρίχνετε το νερό πολύ γρήγορα μέσα.
 Βγάλτε τον ζεστό αέρα ακουμπώντας τη θερμοφόρα σε μια επίπεδη κατακόρυφη επιφάνεια, και όταν εμφανιστεί το νερό στο άνοιγμα, βιδώστε καλά το πώμα.
 Κρατήστε τη θερμοφόρα μακριά από το σώμα σας όταν αποβάλλετε τον ζεστό αέρα.
 Βεβαιωθείτε ότι το πώμα έχει τοποθετηθεί σωστά και έχει σφραγιστεί πλήρως για να αποτραπεί η διαρροή ζεστού νερού.

Οδηγίες αποθήκευσης

 Αφαιρέστε το πώμα όταν δεν χρησιμοποιείται.
 Κρεμάστε τη θερμοφόρα ανάποδα για να αδειάσει εντελώς και να στεγνώσει.
 Αποθηκεύστε τη θερμοφόρα σε δροσερό, ξηρό μέρος που δεν υπάρχει άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

Συστάσεις Υπηρεσίας
Αγοράζετε θερμοφόρες νερού από αξιόπιστα σημεία πώλησης και ελέγχετε την ποιότητα κατασκευής τους πριν την αγορά. Διαβάστε, εφαρμόστε και φυλάξτε τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες που σας παρέχει ο κατασκευαστής. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε θερμοφόρες που έχουν φθαρεί ή έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο.
Θα πρέπει επίσης να ενημερώνετε την Υπηρεσία σε περίπτωση που πιστεύετε ότι ένα προϊόν ενδεχομένως να παρουσιάζει κινδύνους.

Χρήση της θερμοφόρας νερού.

Ενώ οι θερμοφόρες νερού χρησιμοποιούνται και για να ζεσταθούμε κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, κατά βάσει χρησιμοποιούνται για να απαλύνουμε τους μυϊκούς πόνους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους παρακάτω λόγους:

  • Απαλύνουν τους πόνους κατά την έμμηνο ρύση.
  • Ανακουφίζει τους πόνους του αυχένα και της μέσης.
  • Καταλαγιάζει τους πονοκεφάλους.
  • Μειώνει τις κράμπες του στομάχου.

 

Πηγή: https://www.ilovestyle.com/

 

Πως γίνεται σωστά η περιποίηση των ασθενών;

 

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. προσφέρει τα κατάλληλα προιόντα για την σωστή φροντίδα των ασθενών που είναι σε κατάκλιση.

Παρακάτω θα βρείτε την λίστα με τα υλικά νο1 στην ποιότητά τους: 

1) Υγρομάντηλο Γάντι Μίας Χρήσεως ROMED (8ΤΕΜ)

2) Υγρομάντηλα Αloe Vera RΟΜΕD 64 τεμ.

3) Γάντι-πετσέτα με σαπούνι RΟΜΕD

4) Σκούφος Λουσίματος ΑQUΑ CΑΡS ROMED

5) Κρέμα Hydrafix 300g CREAM-H Romed

Το λουτρό ενός κατακεκλιμένου ασθενή έχει συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι φυσικά ο καθαρισμός του δέρματος, η προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς αλλά και η δημιουργία ευεξίας που σου δημιουργεί η σωστή υγιεινή.

Η ατομική-υγιεινή του ασθενή περιλαμβάνει:

  • Λούσιμο κεφαλής
  • Λουτρό σώματος
  • Καθαριότητα προσώπου (φροντίδα οφθαλμών, ρινός, αυτιών, και στοματικής κοιλότητας)
  • Υγιεινή περινεϊκής περιοχής – Τοπική υγιεινή (γεννητικών οργάνων και πρωκτού). 

Με την καθημερινή ατομική υγιεινή του ασθενή επιτυγχάνεται:

  • Απομάκρυνση ρύπων (ιδρώτας, κόπρανα, εκκρίσεις)
  • Μηχανική απομάκρυνση μικροοργανισμών από το δέρμα (η παραμονή στο κρεβάτι αυξάνει την εφίδρωση, και ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών)
  • Χαλάρωση, ανακούφιση του ασθενή
  • Διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων
  • Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή από τον νοσηλευτή (όπου αυτό είναι εφικτό)
  • Επισκόπηση όλης της επιφάνειας του σώματος.

Τα κατάλληλα προϊόντα μιας χρήσης διευκολύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως τη φροντίδα του σώματος και τη λήψη της τροφής, προστατεύοντας παράλληλα τόσο τον ασθενή όσο και αυτόν που τον φροντίζει από τη μετάδοση μικροβίων. Τα δερματολογικά προβλήματα λόγω ηλικίας είναι ένας από τους λόγους που πολλοί ηλικιωμένοι δεν αισθάνονται πια άνετα με το σώμα τους. Ιδίως στα άτομα με ακράτεια, η φροντίδα του ταλαιπωρημένου δέρματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η σειρά ιατρικής δερματολογικής φροντίδας  έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση αυτών των ειδικών αναγκών.

Ο κίνδυνος πρόκλησης ερεθισμών και παθήσεων του δέρματος αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο των ετών. Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το 42,5% του συνόλου των ασθενών παρουσιάζουν δερματικούς ερεθισμούς. Ή βάσει άλλων στοιχείων, περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους άνω των 70 ετών αισθάνονται δυσφορία από μόνιμο κνησμό.

Πηγή: https://katsoulas.eu/ygieini-kai-frontida-somatos-katakeklimenou-asthenous/

Πως προφυλαγόμαστε από την γρίπη;

H συνεργική σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, εδώ και δεκαετίες. Η φτωχή ποιότητα της διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπαρκειών σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α καθώς και της βιταμίνης C. Επίσης, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεστε από συμπτώματα όπως αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστηµα (βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος), ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εμέτους, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Προβολή

Είναι σύνηθες, κατά της διάρκεια μιας ίωσης, να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών, οι οποίες όμως, δεν διαθέτουν πάντα όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε, πέρα από το να φροντίζουμε την υγεία μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, είναι να προσθέσουμε ορισμένες τροφές στο διαιτολόγιό μας οι οποίες θα επαναφέρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε καλή λειτουργία και σε μια φυσική ανοσία.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της καταστέλλει την φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων. Προσοχή όμως όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη Α δεν περιορίζει την συχνότητα και την διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Φυσικές πηγές βιταμίνης Α είναι ο κρόκος του αυγού, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, τα καρότα, η μοτσαρέλα κ.λπ. Συμπληρωματική βιταμίνης Α, μέσω σκευασμάτων, δεν  συνίσταται.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου  αδένα (έλλειψη Β6), οξεία επεισόδια διάρροιας (έλλειψη φυλλικού οξέος και Β12) αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία (έλλειψη Β12).Το φυλλικο οξύ, η Β12 και η Β6 βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας, τόσο της φυσικής, όσο και της επίκτητης ανοσίας. Φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, η πέστροφα, τα δημητριακά, ο σολομός, τα μύδια, το γάλα και το γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων, βελτιώνει την λειτουργικότητα των αντισωμάτων.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά την διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι ντομάτες, ενώ από τα φρούτα, η παπάγια και τα ακτινίδια. Η βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά (και μέσω σκευασμάτων, μιας και είναι υδατοδιαλυτή και  είναι απίθανο να φτάσει σε τοξικά επίπεδα στον οργανισμό).

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί τον πρωταρχικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για τη προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, που βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το γάλα και τα γαλακτοκομικά (όταν έχει χαμηλά λιπαρά η ποσότητα της βιταμίνης Ε που περιέχουν μειώνεται, μιας και μιλάμε για λιποδιαλυτή βιταμίνη), τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, η ντομάτα, το μάνγκο, η παπάγια. Οι μελέτες που έχουν διερευνήσει την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες λοιμώξεις, είναι λίγες.

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο ευρέως γνωστή ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και οι συνέπειες της περιλαμβάνουν την αναιμία, την εξασθενημένη απόδοση στην εργασία και την ανεπαρκή ανάπτυξη (όταν μιλάμε για παιδιά). Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μεγάλο παράγοντα κινδύνου και για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνον ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία, διότι μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία τοξικών επιπέδων σιδήρου και να ενισχύσει την λοιμογόνο δράση ορισμένων παραγόντων. Φυσικές πηγές σιδήρου είναι ο τόνος, ο σολομός, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το χοιρινό, το συκώτι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα όσπρια και κάποια λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και το μπρόκολο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος  εμπλέκεται σε ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, η ρύθμιση πολυάριθμων γονιδίων ενώ μπορεί και επηρεάζει και την ενδοκρινική λειτουργία. Διάφοροι ερευνητές, μάλιστα, έχουν αναφέρει κυτταρική ανοσία και μείωση της παιδικής νοσηρότητας από μολύνσεις, λόγω του ψευδαργύρου. Φυσικές πηγές του είναι οι σπόροι από κολοκύθα, τα φυστίκια, το τυρί, η πατάτα, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό, η γαλοπούλα και ο σολομός.

Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άτομα με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ΗΙV θα πρέπει να αποφεύγουν την συμπληρωματική λήψη του.

Άλλα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και μαγγάνιο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο η ανεπάρκεια τους είναι σπάνια.
Συμπερασματικά, λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που έχουμε ανάγκη, για την ομαλή ανάπτυξη και την διατήρηση της υγείας μας.

Ενισχύστε την άμυνα του παιδιού Πώς μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, ώστε να μην αρρωστήσει ή (αν αρρωστήσει) να ξεπεράσει το πρόβλημα; Φροντίστε να καταναλώνει:

  • σαλάτα σε κάθε γεύμα (μαγειρεμένα λαχανικά η χορτόσουπα)
  • 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, κομπόστα σε φυσικό χυμό, ρόφημα φρούτων και λαχανικών)
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό)
  • όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα
  • ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα
  • κοτόπουλο, 1-3 φορές την εβδομάδα
  • αυγά, 4-5 φορές την εβδομάδα
  • ελαιόλαδο, φυτική μαργαρίνη τύπου soft και ξηρούς καρπούς.

Χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής συνιστάται μόνο αν κριθεί απαραίτητο από τον επαγγελματία υγείας, μιας και η σχέση μεταξύ ανοσοποιητικού συστήματος και μετάλλων ή βιταμινών είναι αρκετά σύνθετη και ο μεταβολισμός τους μπορεί και επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες.

Πηγή : https://www.mednutrition.gr/

Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Ψήφισμα 72/138 της γενικής συνέλευσης).

Η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πρωτίστως των κυβερνήσεων των κρατών – μελών του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για το πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνθρωπο είναι βασική προτεραιότητα για την διεθνή ανάπτυξη.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/524

Ποια είναι η επίδραση του κορονοϊού στην καρδιά μας;

Η νόσος του κορονοϊού (COVID-19) είναι μια ασθένεια που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 ξεκινώντας από την Γουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλώντας την γνωστή πλέον σε όλους μας πανδημία.Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και ακόμη δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καρδιαγγειακές και πνευμονικές επιπλοκές έως τον θάνατο.

Οι καρδιολογικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • την οξεία μυοκαρδιακή βλάβη
  • τις αρρυθμίες
  • το καρδιογενές σοκ
  • τον ξαφνικό θάνατο

 

Γενικά χαρακτηριστικά παθοφυσιολογίας που έως τώρα γνωρίζουμε

Οι πρωτεΐνες του ιού παρουσιάζουν ισχυρή δέσμευση με τους υποδοχείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), οι οποίοι εκφράζονται σε πολλά όργανα, ένα από αυτά είναι και η καρδιά. Μετά την είσοδο του ιού στα κύτταρα μέσω των υποδοχέων ACE2, ο ιός ασκεί αρνητική επίδραση στην έκφραση του ενζύμου αυτού κι έτσι το ένζυμο αδυνατεί να ασκήσει τα ευεργετικά του αποτελέσματα στα όργανα στόχους, όπως και στην καρδιά.

Συνακόλουθες καρδιαγγειακές παθήσεις υπάρχουν στο 8-25% του συνολικού μολυσμένου πληθυσμού με COVID-19 και σε υψηλότερο ποσοστό αυτών που πεθαίνουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Πώς ακριβώς εξηγείται η βλάβη στην καρδιά;

Καταρχήν, ο ιός μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδιακή βλάβη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μυοκαρδίτιδα. Οι αλλοιώσεις αυτές λόγω του ιού COVID-19 μπορεί να σχετίζονται κυρίως με υπερδραστηριότητα του πηκτικού μηχανισμού (αυξημένο ιξώδες, ενεργοποίηση του καταρράκτη της πήξης), με βλάβη σε μια ιδιαίτερη κατηγορία κυττάρων, τα προφλεγμονώδη κύτταρα, ή με ενδοθηλιακή κυτταρική δυσλειτουργία που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Η μόλυνση με COVID-19 θα μπορούσε βέβαια να θεωρηθεί πολυπαραγοντική, καθώς περιλαμβάνει την ρήξη της αθηροσκληρωτικής πλάκας, τον σπασμό των στεφανιαίων αγγείων, την υποξία στο αγγειακό σύστημα, τον άμεσο σχηματισμό των μικροθρόμβων.

Σε μία πρόσφατη μελέτη ασθενών με COVID-19 υπήρξε καρδιομυοκυτταρική υπερτροφία, εκφυλισμός και νέκρωση των κυττάρων του μυός της καρδιάς, ήπια αύξηση της αιμάτωσης και οίδημα ανάμεσα στα κύτταρα, σε συνδυασμό με διήθησή τους από κύτταρα της φλεγμονής.

Δεύτερον, ο ιός σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών και κυρίως ταχυκαρδίας. Αυτό εξηγείται, επειδή λόγω της ενεργοποίησης της συστηματικής φλεγμονής «τραυματίζεται» η καρδιά και έτσι δημιουργείται προδιάθεση για κολπικές και κοιλιακές αρρυθμίες.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένες αντιιϊκές θεραπείες που έως τώρα έχουν δοκιμαστεί για την καταπολέμηση του ιού, μπορεί να έχουν επιπλοκές στην καρδιά, προκαλώντας κυρίως συγκεκριμένης μορφής αρρυθμίες κι έτσι να επιβαρύνουν την καρδιακή ανταπόκριση.

Τρίτον, αυξημένες φλεγμονώδεις κυτοκίνες και αναπνευστική δυσχέρεια μπορεί να προκαλέσουν την επιδείνωση της προϋπάρχουσας δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας ή μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέας μυοκαρδιοπάθειας. Το γεγονός αυτό μπορεί να υποκρύπτει μυοκαρδίτιδα, στρες καρδιομυοπάθεια ή ισχαιμία του μυοκαρδίου και όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου για τον ασθενή.

Τέλος, το καρδιογενές σοκ στη νόσηση με COVID-19 θα μπορούσε να οφείλεται είτε σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδίτιδα, αλλά μπορεί να είναι και πολυπαραγοντικό, καθώς η καρδιακή εμπλοκή συχνά επιβαρύνει την αναπνευστική δυσχέρεια και την σήψη που έχει ο βαρέως πάσχων.

Συμπερασματικά

Οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις λόγω της μόλυνσης από τον COVID-19 κυμαίνονται κλινικά από την φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα, το έμφραγμα, τις απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες έως το καρδιογενές σοκ και τον θάνατο. Όλοι οι ασθενείς που επιδεινώνονται χρειάζονται στενή αιμοδυναμική και ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση, ειδικά εάν λαμβάνουν ειδική αγωγή για τον Covid-19.

Είναι πολύ σημαντική η σωστή και έγκαιρη πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση και η επιμελής προσωπική υγιεινή παραμένουν μέχρι σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

 

Πηγή : https://www.mednutrition.gr/