Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. σας εύχεται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!
🐣Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. και οι συνεργάτες της,
σας εύχονται Θερμές Ευχές για
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
Υγεία & Αισιοδοξία
σε εσάς και τις οικογένειές σας. 🐣

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή θερμόμετρα για την μέτρηση της θερμοκρασίας μας;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την υγεία μας είναι το θερμόμετρο. Το θερμόμετρο μας βοηθά να μετράμε την θερμοκρασίας μας όταν αρρωσταίνουμε ή όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα  είδη θερμόμετρων ποικίλουν έτσι ώστε να μας διευκολύνουν για την περίπτωση που θα χρειαζόμαστε.

Συγκεκριμένα μερικά δημοφιλή στην χρήση είδη είναι:

  • υδραργύρου
  • ηλεκτρονικά
  • υπερύθρων

Αυτοί οι τύποι ιατρικών θερμομέτρων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Οι υψηλοί βαθμοί μπορεί να είναι απόδειξη διαφόρων παθολογιών,  αυτό μπορεί να ισχύει για φλεγμονώδεις ασθένειες, νόσους του εγκεφάλου, καρκίνο κ.λπ.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο δείκτης θα πρέπει να είναι 36,6 ° C. Αλλά αυτός ο δείκτης μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της εμμηνόρροιας, της ωορρηξίας ή ακόμα και της ημέρας.

Ηλεκτρονικό Θερμόμετρο

Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο αποτελείται από ένα θερμίστορ, το οποίο είναι το κύριο συστατικό αυτής της συσκευής.

Όταν οι μετρήσεις κυμαίνονται, αλλάζει το επίπεδο αντίστασης. Για να προστατέψει το ηλεκτρονικό θερμόμετρο από ζημιά, το σώμα του είναι κατασκευασμένο από υλικά που δεν επιτρέπουν την υγρασία να διέρχεται.

Μετά τη μέτρηση, μπορείτε να ακούσετε έναν ήχο. Μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα εξετάζοντας την οθόνη της ιατρικής συσκευής.

Ηλεκτρονικό ιατρικό θερμόμετρο: στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Παρέχεται μια διαφανής θήκη για εύκολη αποθήκευση.

Για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό θερμόμετρο, πρέπει να πατήσουμε μόνο ένα κουμπί. Το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί στην οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Για να έχετε το ακριβές αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε στο ορθό ή στο στόμα.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών θερμόμετρων:

  • εύλογη τιμή.
  • σε 3 λεπτά το μέγιστο μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα.
  • είναι ασφαλή στη χρήση - ακόμη και αν η συσκευή σπάσει, δεν θα βλάψει την ανθρώπινη υγεία.
  • καθολικότητα.
  • δεν θα υπάρξουν προβλήματα αν η συσκευή πέσει στο νερό ή στο πάτωμα.
  • η παρουσία πρόσθετων λειτουργιών σε ορισμένες συσκευές - μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, να σας υπενθυμίσω την ανάγκη για αυτό που πρέπει να μετρηθεί και πάλι.
  • μπορείτε να βρείτε εντελώς αδιάβροχα μοντέλα.

 

Θερμόμετρο υδραργύρου

Η ιδιομορφία του είναι ότι μπορεί να θυμηθεί την τελευταία μαρτυρία. Τώρα αυτό το προϊόν είναι ηγέτης πωλήσεων.

Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι η ουσία της αποστολής. Η ευθραυστότητα είναι το κύριο μειονέκτημα της συσκευής. Αν το σπάσει τότε ο υδράργυρος θα χυθεί.

Για την ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι παραλλαγές υδραργύρου πωλούνται σε κελύφη καψουλών. Ακόμη και αν το θερμόμετρο σπάσει, ο υδράργυρος θα παραμείνει μέσα στην κάψουλα.

Παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα των θερμομέτρων υδραργύρου:

  • εύκολο στη χρήση
  • προσιτή
  • μετρήστε τη θερμοκρασία σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτή η ποικιλία θερμόμετρων έχει τα μειονεκτήματά της:

  • ευαίσθητο γυαλί.
  • Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη ευημερία.
  • η συσκευή μπορεί να πέσει και να σπάσει.
  • αν σπάσει, τότε μπορείτε να τραυματιστείτε από το ποτήρι.

 

Η αρχή λειτουργίας ενός θερμομέτρου γυαλιού βασίζεται στο γεγονός ότι ο υδράργυρος επεκτείνεται σε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος: το μέταλλο αρχίζει να αυξάνεται κατά μήκος της γυάλινης δεξαμενής.

Πιστεύεται ότι ένα θερμόμετρο υδραργύρου είναι σε θέση να δώσει τις πιο αξιόπιστες αναγνώσεις.

Η θήκη χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μιας συσκευής υδραργύρου. Η ιατρική συσκευή πρέπει να φυλάσσεται στεγνή, με στήλη προς τα κάτω.

Η παραπάνω ταξινόμηση των θερμομέτρων περιλαμβάνει υπέρυθρα θερμόμετρα. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα μοντέλα υπερύθρων είναι πιο συχνά θερμόμετρα αυτιών: θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αισθητήρα στο αυτί, τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν στην οθόνη. Ένα σήμα θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαδικασίας, όπως και σε ηλεκτρονικά μοντέλα.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιων θερμομέτρων είναι η παρουσία οπίσθιου φωτισμού.

Θερμόμετρο Υπερύθρων

Το υπέρυθρο θερμόμετρο έχει τα πλεονεκτήματά του:

  • κατάλληλο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε έναν ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση ασυνείδητου ή σε αδρανοποιημένη κατάσταση.
  • μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία στα νεογέννητα.
  • δεν είναι απαραίτητο να συνδέσετε τη συσκευή στο σώμα.
  • είναι δυνατές οι επιλογές οπίσθιου φωτισμού.
  • για μέτρηση είναι απαραίτητο να περιμένετε μόνο 2 δευτερόλεπτα.
  • πολύ βολικό στη χρήση?
  • η συσκευή είναι επίσης κατάλληλη για τη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, του νερού.
  • των επιπρόσθετων λειτουργιών, μπορεί να σημειωθεί η παρουσία αφαιρούμενων αποστειρωμένων άκρων και το περίβλημα που προστατεύεται από κρούσεις.

Αυτός ο τύπος θερμόμετρου έχει επίσης μειονεκτήματα:

  • υψηλή τιμή
  • δεν είναι κατάλληλη για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας.

Η λειτουργία τέτοιων συσκευών βασίζεται στην παρουσία ενός υπερευαίσθητου συστατικού που ανταποκρίνεται στις ακτίνες υπέρυθρης ακτινοβολίας που προέρχονται από το ανθρώπινο σώμα.

Όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται σε οθόνη υγρών κρυστάλλων. Το γεγονός ότι η συσκευή έχει ολοκληρώσει την εργασία της μπορεί να βρεθεί από το ηχητικό σήμα.

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε θερμόμετρα για τις παραπαών χρήσεις. Ενδεικτικά είναι : 

Θερμόμετρο ψηφιακό αδιάβροχο Safety AT/G

Θερμόμετρο Κλινικό (Ιατρικό) χωρίς Υδράργυρο SAFETY AT/G

Πηγή: https://icdself.com/

Διατροφή και Covid-19. Πως σχετίζονται;;;

τρόπος ζωής μπορεί να αποδειχθεί αιτία ασθένειας. Ένας τρόπος ζωής βασισμένος σε τρεις σημαντικούς πυλώνες για την υγεία, όπως είναι η αντιοξειδωτική διατροφή, η άσκηση και η νηστεία, μπορούν να περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αξιολογήθηκε η συσχέτιση της γενετικής προδιάθεσης του πνεύμονα και του τρόπου ζωής, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε κάθε ασθενή.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ξεκινούν με την προσθήκη της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της νηστείας. Τέτοιες αλλαγές είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Επομένως, οι συνήθειες για μια υγιεινή καθημερινότητα λαμβάνονται ως μέτρα πρόληψης από το νέο κορωνοϊό.

Διατροφή με αντιοξειδωτικά

Η χρήση συγκεκριμένων ενώσεων με αντιοξειδωτική ισχύ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μολυσματικότητα του Covid-19 και να παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Η χορήγηση της Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), ένα αμινοξύ με βάση το θείο που απαιτείται για τη δημιουργία της γλουταθειόνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική πρόταση. Εκτός από τη NAC, η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του ξενιστή και για τον περιορισμό της εξέλιξης ή ως μέσο πρόληψης από τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που προέρχεται από πρόβατο, έχει θετική δράση σε ποικίλα πειραματικά περιβάλλοντα, σε κυτταρικές σειρές και σε μελέτες in vivo, ενώ τα αποτελέσματά της είναι πολλά υποσχόμενα. Θεωρείται να είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και να προστατεύει από τη φλεγμονή, κυρίως από τη χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση, που κάνει τους ηλικιωμένους ευάλωτους στον COVID-19.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες, in vitro και in vivo, έχουν δείξει ότι πολλές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Οι πολυφαινόλες, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα παράγωγά τους, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο. Συνεπώς, μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα, και η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός προστασίας έναντι του SARS-CoV-2.

Σωματική άσκηση

Τα τελευταία 10 χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, η αεροβική άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (EcSOD), το οποίο διασπά τη ρίζα του υπεροξειδίου σε υγιή και παχύσαρκα άτομα ή άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών μορίων, GSH και GPx, όπου το τελευταίο χρησιμοποιεί GSH για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό. Το κατά πόσο μια συστηματική μακροχρόνια ρουτίνα άσκησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19, πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζεται ότι ένα γυμνασμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό περιβάλλον όπου ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, μπορούν να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα και αντιμετωπιστούν πιο άμεσα.

Νηστεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός οδηγείται σε νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου, περίπου 8 με 10 ώρες ημερησίως. Η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους υγείας αλλά και για θρησκευτικούς λόγους. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τη διαλειμματική και την παρατεταμένη νηστεία.

Η πιο διαδεδομένη είναι η διαλειμματική νηστεία η, όπου η περίοδος νηστείας είναι 14-20 ώρες. Να σημειωθεί πως μελέτες σε υγιή άτομα, καθώς και σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, η διαλειμματική νηστεία είχε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή σημειώθηκαν αλλαγές στο βάρος, την ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη.

Η εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η νηστεία βελτιώνει παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Mε βάση αυτή την ανακάλυψη, ασθενείς που θα προσβληθούν από το κορωνοϊό είναι πιθανό να παρουσιάσουν πιο ήπιες επιπτώσεις και να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου.

Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μετριάσουν την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς η άσκηση, η διατροφή και η νηστεία θωρακίζουν τον οργανισμό. Επιπλέον, η προσπάθεια αλλαγής της καθημερινότητας, διασφαλίζει μια καλή λειτουργία των γονιδίων του πνεύμονα και του οξειδοαναγωγικού συστήματος.

Διατροφη και Covid – 19

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων ( EFSA) μας καθησυχάζει ότι ο ιός Covid – 19 όπως και αντίστοιχοι κορωνοιοι ( SARS-CoV και MERS-CoV) δε μεταδίδεται δια μέσου της τροφικής αλυσίδας.

Επιγραμματικά για την καλή ανάρρωση απο τον κωρονοίο και την πρόσληψη σωστής διατροφής κατα την διάρκεια της λοίμωξης συνίσταται:

Διατροφική ποικιλία - Πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους. Θα ήταν εσφαλμένο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς η ποικιλία των επιλογών μας θα μας εφοδιάσει με μια βεντάλια θρεπτικών συστατικών.

Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

Καταναλώστε τρόφιμα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως βρώμη και σιτάρι που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας. Να αποφύγετε επεξεργασμένα τροφίμα. Η ποικιλομορφία της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μαζί με τη κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να μας προσδώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια. Τα ζυμαρικά και γενικά τα λευκά άλευρα, δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες ( ενέργεια) που στη προκειμένη περίπτωση λόγω έλλειψης κίνησης, δεν τις έχουμε τόσο ανάγκη. 

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιήστε το αλάτι με φειδώ και μειώστε τη χρήση αλμυρών σαλτσών και καρυκευμάτων. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε 5 γραμμάρια (που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα, επιλέξτε κάποιο που δεν έχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Μειώστε τις τροφές που περιέχουν λίπος

Αντικαταστήστε τα έλαια και βούτυρο με το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Δοκιμάστε άλλες μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας.

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά και καφέ (έτοιμο προς κατανάλωση) και επεξεργασμένα ροφήματα γάλακτος. Το ίδιο και με τα γλυκά τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και σοκολάτα. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Το νερό είναι ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και τις υπερβολικές θερμίδες στο σώμα.

Συμπληρώματα διατροφής – με τη ποικιλία στη διατροφή μπορούμε να πετύχουμε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εφόσον είμαστε υγιείς. Εξαίρεση ίσως αποτελούν, τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι αλλά και του χειμώνα που μόλις πέρασε, ίσως χρειάζεται να την ενισχύσουμε με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης είναι 400 – 800 IU ημερησίως. Μη ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και ότι για να δώσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σε παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούμε οπωσδήποτε παιδίατρο και διαιτολόγο.

Κλείνοντας, σαφώς οι καλές πρακτικές υγιεινής και η κοινωνική απομόνωση είναι τα καλύτερα όπλα μας στην πανδημία αλλά η διατήρηση ενός δυνατού, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη προστατευτικό φραγμό όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Πηγή : ertnews.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 είναι: «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα την επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/14

Ποιες είναι οι διαγνωστικές συσκευές μέτρησης γλυκόζης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων;

Στο παρελθόν, το θερμόμετρο και το πιεσόμετρο ήταν οι μόνες συσκευές που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του στο σπίτι. Πλέον, υπάρχουν πολλά διαγνωστικά τεστ που δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα μόλις σε λίγα λεπτά ακόμη και δευτερόλεπτα. Πόσο αξιόπιστα είναι, όμως; Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρείτε στα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικά λοιπόν υπάρχουν :

Μετρητές για τους διαβητικούς

Οι  διαδεδομένες διαγνωστικές συσκευές - τεστ που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι εκείνα για τον έλεγχο της γλυκόζης- σακχάρου. Είναι πολύ χρήσιμα για τους διαβητικούς, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να τροποποιούν ανάλογα την αγωγή τους. Μερικά μηχανήματα που μετρούν το σάκχαρο μπορούν να μετρήσουν και τις κετόνες στο αίμα. Οι κετόνες είναι ορμόνες που παράγονται όταν κάποιος έχει αρρύθμιστο διαβήτη και αποτελούν ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αντί της γλυκόζης τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι κετόνες στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Είναι σχετικά απλά στη χρήση τους. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία μέτρησης θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Οι συσκευές, διαθέτουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα -στιλό- με την οποία τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε τη σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη συσκευή. Κάποιες από τις συσκευές έχουν δυνατότητα εναλλακτικά να σας πάρουν αίμα και από άλλα σημεία του σώματος. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης. Στην περίπτωση που η ποσότητα αίματος δεν είναι επαρκής, στις περισσότερες συσκευές δεν αρχίζει η μέτρηση και στην οθόνη εμφανίζεται κάποια ένδειξη σφάλματος.

Τι να προσέξετε

Για να είναι η μέτρηση ακριβής, καλό θα είναι να γίνεται το πρωί, πριν φάτε οτιδήποτε. Αν την κάνετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Μετρητές για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Πρόκειται για συσκευές που μετρούν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως το ίδιο μηχάνημα με το οποίο μετράμε τη γλυκόζη κάνει και μέτρηση για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια απλά αλλάζετε τις ταινίες. Στα φαρμακεία θα βρείτε ακόμη και ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη.

Πώς χρησιμοποιείται:

Ακολουθείτε περίπου την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τη συσκευή μέτρησης σακχάρου. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πλύνει τα χέρια σας με ζεστό νερό, που βοηθάει στη ροή του αίματος, και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά.

Τι να προσέξετε:

Τα σαπούνια συνήθως περιέχουν λίπη, τα οποία, αν έρθουν σε επαφή με την ταινία, είναι δυνατόν να δώσουν λανθασμένη μέτρηση στα τριγλυκερίδια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας. Καλό είναι η μέτρηση να γίνεται πρωί προτού φάτε.

Πόση ποσότητα αίματος απαιτείται:

Απειροελάχιστη ποσότητα αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις (ποσότητα που καλύπτει μόλις την ακίδα μια καρφίτσας, μέχρι το πολύ μια μικρή σταγόνα αίματος για κάποιες από τις συσκευές).

Για το σάκχαρο
Συσκευές ελέγχου γλυκόζης αίματος
Τι είναι Συσκευές που μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Εισάγετε μία ταινία στη συσκευή και ο μετρητής ενεργοποιείται. Τρυπάτε το δάχτυλό σας (αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας) με το στυλό λήψης αίματος και τοποθετείτε τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται στην οθόνη.
Αποτελέσματα σε 5΄΄.

Για τη χοληστερίνη
Τι είναι Συσκευές παρόμοιες με αυτές του σακχάρου αίματος, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, και του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.
Αποτελέσματα σε 3΄ για τη χοληστερίνη.

Για τα τριγλυκερίδια

Τι είναι Συσκεύες παρόμοιες με τις παραπάνω , που υπολογίζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.

Αποτελέσματα σε 2’ για τα τριγλυκερίδια.

Η εταιρεία μας διαθέτει τις εξής διαγνωστικές συσκευές για τις παραπάνω δυνατότητες : 

Μετρητής Multicare In 3 παραμέτρων (Σάκχαρο - Χοληστερίνης - Τριγλυκεριδίων)

Μετρητής Og-Care Σακχάρου 

 

Πηγή : www.worldsecrets.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, οπότε και καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της της φετινής, 15ης στη σειρά, Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις 2 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων.

Δράσεις της ΕΕΑΠ

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων» (Ε.Ε.Α.Π.) διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Παρασκευή 1/4/2022, 17.00-19.00: διεξαγωγή διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.
  • Σάββατο 2/4/22, 9.00-15.00: διεξαγωγή επιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας (webinar) σε συνεργασία με την Α΄ και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.
  • Κυριακή 3/4/22, 10.30: η κοινωνική δράση «Περπατάμε για τον Αυτισμό» η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στο Ζάππειο. Σημείο συνάντησης: Είσοδος Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το καφέ ΟΑΣΙΣ.

Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα»

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, πραγματοποιεί Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα», τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16.00 – 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ).

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ομιλητές:

  • Βουτυράκος Παναγιώτης, Ψυχίατρος παιδών και εφήβων
  • Αλεξάνδρου Στράτος, Δ/ντής Προσέγγισης και Επιστ. Συνεργάτης ΕΕΠΑΑ
  • Φραντζέσκα Καραγιάννη, Ψυχοπαιδαγωγός MSc
  • Όλγα Ρωμανού, Ψυχοπαιδαγωγός MSc, Υπεύθυνη «Κ.Ημ.Α2» & Σχεδία «ΠΛΟΕΣ» της Ε.Ψυ.Με

Race for Autism

Το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Τρίτση φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων για την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού στην Ελλάδα.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race for Autism Gr.

Τρέχουμε για τον Αυτισμό»: 6ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου-Χολαργού (ΔΟΠΑΠ) και τον Καλαθοσφαιρικό Όμιλο Χολαργού, προκηρύσσουν τον «6ο Αγώνα Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού _ Τρέχουμε για τον Αυτισμό», την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.

Πηγή : ertnews.gr

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα Rapid Test του Κορονοϊού;

Τι είναι το Rapid Test

Τα Rapid Tests ή Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του rapid test μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 90%.

Πώς γίνεται το Rapid Test;

Το δείγμα συλλέγεται είτε από τη μύτη, είτε με τη λήψη επιχρίσματος από το στόμα. Οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί του Rapid Test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.
Στην περίπτωση που το rapid test κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Τα Rapid Test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το rapid test, εισάγεται μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και την περιστρέφουμε (ενδεικτικά) πέντε φορές πριν την αφαιρέσουμε.

Στη συνέχεια, η μπατονέτα τοποθετείται στο δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένεται το αποτέλεσμα σε 15-30 λεπτά.

Η εταιρεία μας διαθέτει το Νο1 Rapid Test της Joysbio το οποίο είναι ταχείας ανίχνευσης του Αντιγόνου του Κορονοϊού.

Ποια η διαφορά μεταξύ Rapid Test και μοριακού Test

Τα Rapid Test είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται κυρίως αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά. Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συμπτωματικά άτομα, είναι σχετικά υψηλού κόστους και χαρακτηρίζονται από υψηλή αναλυτική ευαισθησία και δυνατότητα διάγνωσης με μία ανάλυση.

Αντίθετα, τα Rapid Test δίνουν άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό μπορούν να περιορίσουν την ασυμπτωματική εξάπλωση, ενώ παράλληλα είναι σχετικά φθηνά και πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν και έτσι μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για χρήση σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, διότι μετά τη συλλογή, απαιτείται μεταφορά των δειγμάτων σε κεντρικά εργαστήρια με ειδικά μηχανήματα, και στελεχωμένα από ειδικούς, κάτι που αυξάνει το κόστος, μειώνει τη συχνότητα και μπορεί να καθυστερήσει τα αποτελέσματα κατά μία ή περισσότερες ημέρες.

Το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται στα μοριακά τεστ μειώνει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν και πρέπει να ελεγχθούν, ενώ ακόμη και όταν η τρέχουσα προσέγγιση παρακολούθησης εντοπίζει μολυσμένα άτομα, αυτά μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν τη λοίμωξη για μέρες πριν από την ειδοποίηση, η οποία περιορίζει τον αντίκτυπο της απομόνωσης και της ανίχνευσης επαφών.

Μέχρι σήμερα...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει περίπου 300 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 και 5,5 εκατομμύρια θανάτους από COVID-19. Τα ειδικά τεστ για τον ιό είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τον εντοπισμό των ατόμων με COVID-19, για τη μείωση της διασποράς του ιού και για την ενημέρωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας που ασχολούνται με τον έλεγχο των λοιμώξεων. Δυστυχώς, η χαμηλή πρόσβαση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στα διαγνωστικά τεστ και η ελλιπής αναφορά των περιστατικών με COVID-19 στον ΠΟΥ, υποδεικνύουν ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των συνολικών λοιμώξεων και θανάτων από την πανδημία της COVID-19.

Σήμερα τα περίπου 400 rapid τεστ που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 χωρίζονται σε δύο τύπους: (1) αυτά που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (δηλ. τα γονίδια) του ιού (μοριακά rapid τεστ) και (2) αυτά που ανιχνεύουν πρωτεΐνες-αντιγόνα του ιού (αντιγονικά rapid τεστ).

Τα rapid τεστ χρησιμοποιούνται από άτομα με συμπτώματα της COVID-19 (συμπτωματικά άτομα) και από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσμα που νοσεί από COVID-19 ή βρέθηκαν σε περιβάλλον δυνητικά υψηλού κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, όπως για παράδειγμα σε αεροπλάνο ή σε αθλητικές συγκεντρώσεις (ασυμπτωματικά άτομα).

  • Τα συμπτωματικά άτομα που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση, πρέπει να υποβάλλονται το συντομότερο δυνατόν σε rapid τεστ, και να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου τους. 
  • Τα ασυμπτωματικά άτομα που έχουν εκτεθεί στον SARS–CoV-2 (δηλ. ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19), ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση, πρέπει να ελέγχονται άμεσα και εντός 48 ωρών με rapid τεστ, αλλά και για δεύτερη φορά 5-7 ημέρες μετά την αρχική τους έκθεση, και να παραμείνουν σε καραντίνα. 
  • Τα ασυμπτωματικά άτομα που βρέθηκαν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου μετάδοσης του SARS–CoV-2 πρέπει να ελεγχθούν με rapid τεστ εντός 48 ωρών από την έκθεσή τους.
  • Εάν το rapid τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 2 ημέρες, ειδικά εάν υπάρχει κλινική υποψία για COVID-19 ή εάν ο επιπολασμός της COVID-19 στον πληθυσμό είναι χαμηλός. Εάν στην επανάληψη το rapid τεστ είναι θετικό, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη με μοριακό έλεγχο (RT-PCR), το άτομο να μπει σε καραντίνα και να ειδοποιήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες. Εάν στην επανάληψη το rapid τεστ είναι αρνητικό, τότε δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης από SARS-CoV-2.
  • Εάν το rapid τεστ είναι αρνητικό, τότε δεν χρειάζεται να επαναληφθεί και το άτομο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό.
  • Άτομα με γνωστή έκθεση στον SARS–CoV-2 που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση του εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες και έχουν θετικό rapid τεστ, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εξέτασής τους με μοριακό έλεγχο (RT-PCR), ο οποίος συστήνεται να γίνει οπωσδήποτε. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται για εμφάνιση συμπτωμάτων.
  • Άτομα που είναι θετικά σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις,πρέπει να απομονώνονται, να ενημερώνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες και επίσης να ενημερώνουν τις στενές επαφές τους για τη λοίμωξή τους.
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε rapid τεστ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αντιγονικά rapid τεστέχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τα μοριακά, αλλά ανιχνεύουν τη λοίμωξη νωρίτερα (5-7 ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων), το διάστημα δηλαδή που η μεταδοτικότητα λόγω του υψηλού ιικού φορτίου είναι μεγαλύτερη.
  • Σύμφωνα με την οδηγία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να ελέγχονται 2 φορές,το 1ο rapid τεστ να γίνεται εντός 48 ωρών και το 2ο rapid τεστ 2 ημέρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ. Αν όμως επιθυμούν να κάνουν μόνο μία φορά rapid τεστ, συστήνεται να ελέγχονται 5-7 ημέρες μετά την έκθεση.
  • Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεστ που ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα IgG ή IgM για τον SARS-CoV-2. Τα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύουν την οξεία λοίμωξη.
  • Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι τα ήδη εγκεκριμένα rapid τεστ έχουν επικυρωθεί πριν την εμφάνιση των μεταλλάξεων “δέλτα” και “όμικρον”, και ο FDAαξιολογεί εκ νέου και λεπτομερώς την ευαισθησία και την ειδικότητα όλων των κυκλοφορούντων rapid τεστ για να μειώσει την πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων .
  • Τέλος, η σύσταση προς όλο τον πληθυσμό είναι να εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση το συντομότερο, να περιορίσει τη συμμετοχή του σε συναθροίσεις, και να τηρεί αυστηράτα υγειονομικά μέτρα.

Πηγή: ertnews.gr

Πως ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού;

Μπαίνοντας στην άνοιξη εμφανίζονται οι πρώτες εποχικές αλλεργίες που σε συνδυασμό με το κρυολόγημα, την γρίπη και τον κορωνοϊό μας δυσκολεύουν από το να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που έχουμε κάθε φορά.

Εποχική Αλλεργία

Η εποχική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, που συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων που δυστυχώς μπορούν να παρομοιαστούν με τα συμπτώματα του COVID-19. Οι "ξένες ουσίες" περιλαμβάνουν διάφορα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, διάφορες τροφές, κλπ. Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Ρινική Καταρροή
  • Φτάρνισμα
  • Φαγούρα στην μύτη και τα μάτια
  • Ερεθισμός στα μάτια
  • Ήπιος ερεθισμός στα μάτια
  • Πολύ Σπάνια παρουσιάζεται πυρετός

Η εποχική αλλεργία, συνήθως, διαρκεί μερικές εβδομάδες η και μήνες ανάλογα με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Κρυολόγημα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές αρκετά πιο ήπια σε σύγκριση με αυτά που βιώνουμε όταν προσβληθούμε από πιο επιθετικούς ιούς, όπως η γρίπη. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.   Τα κυριότερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας (συνήθως ήπιος)
  • Κόπωση (ορισμένες φορές)
  • Φτέρνισμα
  • Δακρυσμένα μάτια
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος (πιο σπάνια)
  • Μυϊκοί πόνοι

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν μέτρια επίδραση στην περίπτωση του κρυολογήματος. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των συμπτωμάτων δεν προκαλείται από το ίδιο το κοινό κρυολόγημα, αλλά από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας που προσπαθεί να το καταπολεμήσει.

Ένα τυπικό κρυολόγημα διαρκεί μία με μιάμιση εβδομάδα και, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας την ξεκούραση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επανέλθει.

Γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι μια κοινή αναπνευστική λοίμωξη, η οποία προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες. Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι:

  • Πυρετός και / ή ρίγη
  • Βήχας (συνήθως ξηρός)
  • Κόπωση
  • Μυικοί πόνοι
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Πονόλαιμος
  • Διάρροια (συνήθως σε μικρότερες ηλικίες)

Για την εποχική γρίπη υπάρχει εμβόλιο, το οποίο προστατεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αλλά, ακόμη και όσοι παρά το ότι θα εμβολιαστούν θα προσβληθούν από γρίπη, συνήθως την περνάνε με πιο ήπια συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνάνε την ασθένεια χωρίς να χρειαστούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ειδικά φάρμακα.

Κορωνοϊός ή Covid – 19

Ο κορωνοϊός Covid – 19 είναι ένα νέο είδος/στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, που δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί σε ανθρώπους. Τέσσερεις τουλάχιστον κορωνοϊοί είναι αρκετά κοινοί και προκαλούν συνήθως ήπια συμπτώματα – αντίστοιχα αυτών του κοινού κρυολογήματος. Ο νέος κορωνοϊός, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά λοίμωξη, ιδιαίτερα σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες.

Τα βασικά συμπτώματα του Covid – 19 μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό και / ή ρίγη
  • Βήχα (συνήθως ξηρός)
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κούρασης (σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Πόνους στο σώμα
  • Πονοκεφάλους
  • Πονόλαιμο

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • διάρροια
  • απώλεια γεύσης
  • απώλεια όσφρησης
  • επιπεφυκίτιδα
  • δερματικά εξανθήματα
  • αποχρωματισμός στα δάχτυλα ποδιών ή χεριών
  • απώλεια ομιλίας
  • απώλεια κίνησης

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενώ, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα, τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου για τους ασθενείς.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2022

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Η φυματίωση έχει βλάψει  τις κοινωνίες μας όσο ελάχιστες άλλες μεταδοτικές ασθένειες και παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης μειώνεται συνεχώς, πρέπει να υιοθετηθεί προσέγγιση που οφείλει να εστιάσει στις μεγάλες πόλεις και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με ποσοστό εμφάνισης της νόσου πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της φυματίωσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο βασικά θέματα:

  • Η φυματίωση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από AIDS.
  • Ο αριθμός των ασθενών με πολυανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (MDR-TB) αυξάνεται συνεχώς.

Το αίτιο και η μετάδοση της φυματίωσης

Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch, προς τιμήν του ιατρού που τον απομόνωσε το 1882. Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της μικροβιολογίας. Ανακάλυψε το βακτηρίδιο της φυματίωσης (1882) και το δονάκιο της χολέρας (1884). Το 1905, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής για τις εργασίες του σχετικά με τη φυματίωση, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίαση της ασθένειας, η οποία αποτελούσε αληθινή μάστιγα για την ανθρωπότητα μέχρι τότε. Είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες . Μόλις τον 16ο αιώνα η ιατρική επιστήμη άρχισε να υποψιάζεται ότι είναι μεταδοτική. Ο συνωστισμός στις μεγαλουπόλεις και οι άθλιες συνθήκες που ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διάδοση της νόσου. Η ονομασία που της είχε δοθεί είναι η «Λευκή Πανώλη» και πιστεύεται πως ήταν η κύρια αιτία θανάτου στον 19ο αιώνα. Η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η ανάπτυξη αντιβιοτικών κατάφεραν τελικά να θέσουν τη νόσο υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Παρά τις αλματώδεις προόδους της ιατρικής επιστήμης, η φυματίωση παρουσιάζεται ξανά απειλητική ως μια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS, τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελέχων του βάκιλου που προκαλεί τη νόσο.

Η φυματίωση αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την ελλιπή διατροφή. Πλήττει κυρίως τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και αντίστοιχα τις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στην Αφρική η εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται με ρυθμό 10% ετησίως, υποβοηθούμενη από την επιδημία του AIDS που μαστίζει την περιοχή, ενώ παγκοσμίως ο ρυθμός είναι 3%. Περιοχές με σοβαρότερο πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Ν. Αμερική, οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Αν και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο, η επανάκαμψη της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας καθώς η μεταφορά της φυματίωσης σε αυτές γίνεται διεθνώς μέσω της μετανάστευσης ατόμων τα οποία είτε ήδη νοσούσαν ή είχαν μολυνθεί. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριοποίηση της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να επικρατεί πάλι μια τάση μείωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο είναι επίμονος βήχας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες, ανορεξία, πυρετός αλλά και αιμόπτυση. Αφού το άτομο νοσήσει και εφόσον δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή, η νόσος δεν περιορίζεται στους πνεύμονες αλλά μπορεί να επεκταθεί στα οστά, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο.

Διάγνωση

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο για τη φυματίωση είναι η δοκιμασία Mantoux (μαντού) όπου μια μικρή ποσότητα της ουσίας φυματίνη ενέχεται στο δέρμα του χεριού. Μέσα σε 48 έως 72 ώρες θα πρέπει να ελεγχθεί το χέρι για τοπική αντίδραση στο υλικό της ένεσης. Μια θετική αντίδραση χαρακτηρίζεται από σκληρό και πρησμένο δέρμα στο σημείο της ένεσης και τις περισσότερες φορές είναι ένδειξη φυματίωσης.

Θεραπεία

Επειδή τα βακτήρια της φυματίωσης αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, η θεραπεία για ενεργό λοίμωξη είναι χρονοβόρα – συνήθως λαμβάνονται αντιβιοτικά για έξι έως δώδεκα μήνες ώστε να καταστραφεί ο βάκιλος. Η ακριβής διάρκεια των φαρμάκων και της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική υγεία, τα αποτελέσματα των τεστ ευαισθησίας, και αν έχετε ενεργό ή ανενεργό φυματίωση.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η ασθένεια δεν είναι πλέον μεταδοτική και μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται καλύτερα, αλλά είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει τη θεραπεία στην πλήρη της διάρκεια, ακριβώς όπως προβλέπεται.

Αν οι ασθενείς δεν τηρήσουν κατά γράμμα την αγωγή που τους δόθηκε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ατελή θεραπεία τους. Πράγμα που σημαίνει, αφενός ότι θα υποτροπιάσουν και θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους, αφετέρου ότι ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων. Τα πολυανθεκτικά αυτά στελέχη απαιτούν περισσότερα και διαφορετικά φάρμακα με αρκετές παρενέργειες, για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς ο ρυθμός εμφάνισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης αυξάνεται ανησυχητικά, χωρίς να υπάρχουν νέα αντιβιοτικά στον ορίζοντα.

Επιπλοκές

Η πνευμονική φυματίωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των πνευμόνων όταν δεν διαγνωσθεί και θεραπευτεί νωρίς. Αθεράπευτη ενεργή νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, όμως, είναι η αναζοπύρωση της φυματίωσης μετά την αρχική λοίμωξη και η ανάπτυξη στελεχών της νόσου ανθεκτικών στα φάρμακα.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο. Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η  22  Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθώς η ευαισθητοποίηση και η δράση σε θέματα νερού αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην προστασία του νερού εκπονεί στρατηγικής σημασίας έργα βασισμένα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζοντας στο μέγιστο, οφέλη για τον άνθρωπο, για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Έτσι, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά σχεδόν 60% από νερό, με το ποσοστό του στον εγκέφαλο να φθάνει στο 85% και στο αίμα το 90%. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν όσο χρειάζονται.

Η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. οι ασκούμενοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό)
  • Η εργασία (η χειρωνακτική ή/και υπαίθρια χρειάζεται περισσότερο νερό)
  • Η περιβαλλοντική θερμοκρασία (όταν κάνει ζέστη, χρειαζόμαστε περισσότερο)
  • Η κατάσταση της υγείας (π.χ. οι ασθενείς με πυρετό και όσοι κάνουν διάρροιες ή εμέτους χρειάζονται περισσότερο, οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα λιγότερο)
  • Η περίοδος της ζωής (π.χ. στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό είναι αυξημένες οι ανάγκες)

Οι ειδικοί προτείνουν

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά πρόσληψη 2 λίτρων υγρών την ημέρα για τη μέση γυναίκα και 2,5 λίτρων για τον μέσο άντρα. Ειδικά το καλοκαίρι, όμως, χρειαζόμαστε καθημερινά τουλάχιστον 1 λίτρο υγρό περισσότερο, για να αντέξουμε τη ζέστη.

Σύμφωνα με μελέτες στη χώρα μας, από τα υγρά που περιέχει η ημερήσια διατροφή μας:

  • Το 20-25% προέρχονται από στερεά τρόφιμα
  • Το 50% προέρχεται από το πόσιμο νερό
  • Το 25-30% προέρχεται από άλλα ροφήματα (π.χ. καφέ, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.).

Τα δυνητικά οφέλη από την επαρκή κατανάλωση νερού είναι πολλά και διαφορετικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Ενυδατώνει τις αρθρώσεις και τα οστά

Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό. Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Το επακόλουθο μπορεί να είναι πόνος.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Η εφίδρωση και η εξάτμιση του ιδρώτα αποτελεί έναν από τους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά την εσωτερική θερμοκρασία.

Βοηθάει στην πέψη

Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στόμαχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.

Είναι απαραίτητο για τη θρέψη

Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υδατοδιαλυτά. Επομένως πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να μπορέσει να τα απορροφήσει στη συνέχεια ο οργανισμός και να καλύψει τις ανάγκες του.

Διευκολύνει το αδυνάτισμα

Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να περιορίσει  τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Και αυτό, διότι το νερό διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Διεγείρει επίσης λίγο τον μεταβολικό ρυθμό, οπότε αυξάνει κάπως τις καύσεις.

Αποτρέπει την μέθη

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες και η υπερκατανάλωσή του οδηγεί στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση με τη σειρά της συμβάλλει στα παρεπόμενα της μέθης, όπως:

  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Ξηροστομία

Αν κάποιος πίνει ένα ποτήρι νερό εναλλάξ με ποτό, θα καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς

Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά). Αντιθέτως η καλή ενυδάτωση ίσως δρα προστατευτικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει κυρίως τον κίνδυνο υποτροπής σε ανθρώπους που ήδη είχαν πέτρα στο νεφρό. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το νερό αυξάνει τον όγκο των υγρών που διέρχονται από τους νεφρούς. Έτσι, μειώνονται οι συγκεντρώσεις των μεταλλικών στοιχείων που αυτά περιέχουν.

Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά. Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν κάποιος χάνει μόλις το 2% του νερού από το σώμα του. Οι ασκούμενοι όμως μπορεί να χάσουν το 6-10% μέσω της εφίδρωσης. Γι’ αυτό και πρέπει να πίνουν πολύ νερό πριν, στη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1-3% του νερού από το σώμα) μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σε μία μελέτη, λ.χ., η απώλεια μόλις του 1,4% από το νερό στο σώμα, προκαλεί στις γυναίκες:

  • Διαταραχή της ψυχικής διάθεσης και της ικανότητας συγκέντρωσης της προσοχής
  • Αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων

Αντίστοιχα στους άνδρες, η απώλεια του 1,6% μπορεί να έχει, σύμφωνα με άλλη μελέτη, ως επακόλουθο:

  • Μειωμένη λειτουργική μνήμη
  • Αυξημένη κόπωση και άγχος

Πολλές άλλες μελέτες σε παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί:

  • Να διαταράξει την ψυχική διάθεση
  • Να μειώσει τη μνήμη
  • Να καταστείλει τις εγκεφαλικές επιδόσεις

Η παρατεταμένη αφυδάτωση, τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής.

Κλείνοντας, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού πίνοντας νερό , προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας διατηρώντας τον υγιή!