Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Νηστείας οφέλη..
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διαρκεί πολλές μέρες (48 μέρες), όπου αποφεύγεται το κρέας, τα κρεατοσκευάσματα, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.
Μεγάλη Σαρακοστή και διατροφή
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής μνημονεύει τη νηστεία του Χριστού στην έρημο.
Διατροφή και Λέμφωμα
Το λέμφωμα είναι κακοήθης πάθηση του λεμφικού ιστού, η οποία προσβάλει συνήθως άτομα νεαράς ηλικίας και εκδηλώνεται με διόγκωση λεμφαδένων, κατά κανόνα, εντοπιζόμενων άνωθεν του διαφράγματος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει όργανα όπως ο μυελός των οστών, ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές, οι λεμφαδένες.
Τσάι και μείωση του κινδύνου για διαβήτη
Με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, το τσάι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Το τσάι περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό, προστατεύοντάς τον από απλές ασθένειες, όπως ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η χοληστερίνη κ.λπ.
Λιπώδης ιστός: Η σχέση του με την άνοια
Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων πάσχουν από άνοια. Ένα 21% από τα άτομα αυτά έχουν ηλικία πάνω από 65 ετών και πάσχουν από μέτρια ή σοβαρή άνοια. Σε αυτά που έχουν ηλικία πάνω από 80 έτη, η επίπτωση της άνοιας μπορεί να αγγίζει και το 36%. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η άνοια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Νόσος Πάρκινσον και Διατροφή: Πώς σχετίζονται;
Λίγο έως πολύ όλοι μας θα έχουμε ακούσει για τη νόσο του Πάρκινσον ή ακόμη θα γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από αυτή. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια στη νόσο αυτή ο εγκέφαλος του ατόμου σταματά σιγά σιγά να παράγει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Με όλο και λιγότερο ντοπαμίνη, το άτομο έχει όλο και μικρότερη ικανότητα να ελέγξει τις κινήσεις, το σώμα και τα συναισθήματά του.
Διατροφή στο γραφείο!
Στον 21ο αιώνα, η «υγιεινή διατροφή» στο γραφείο είναι που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Ο μέσος άνθρωπος θα περάσει περίπου 90.000 ώρες στο χώρο εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους Πρωινό ξύπνημα, γεύματα εργασίας, περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, μηχανήματα αυτόματου πωλητή, αρνητική επίδραση από τις διατροφικές συμπεριφορές των γύρω, πολλαπλά γενέθλια, άγχος, προθεσμίες ... κι άλλα πολλά.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019: Υγεία για Όλους!
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ-WHO), περίπου ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες της υγείας. Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την υγεία και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όποτε και όπου χρειάζεται.
Aυτοάνοσα νοσήματα και ψυχολογία: Yπάρχει σύνδεση;
Το ανοσολογικό σύστημα έχει ως σκοπό την προστασία του οργανισμού από ξένους εισβολείς, όπως είναι τα μικρόβια, τα παράσιτα ή τα ξένα κύτταρα. Ποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες παρουσιάζει το ανοσολογικό σύστημα;
4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.