Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Πόνος στη μέση και σωματικό βάρος
Ο πόνος στη μέση ή λουμπάγκο ή οσφυαλγία αναφέρεται στον πόνο χαμηλά στην πλάτη. Είναι ένα σύμπτωμα (όχι νόσος) που αφορά οποιοδήποτε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από μία απότομη κίνηση ή και σταδιακά, χειροτερεύοντας με το πέρασμα του χρόνου. Ο πολύ δυνατός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τη μέση αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στο πόδι, ενώ συχνά μπορεί να συνοδεύεται από μουδιάσματα στα δάκτυλα των ποδιών. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, αφού το 80% των ανθρώπων το έχουν ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Ενίσχυσε τον αιματοκρίτη σου διατροφικά!
Μήπως έχεις χλωμή όψη; Μήπως νιώθεις αδυναμία ή κουράζεσαι εύκολα; Μήπως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου ή μήπως αισθάνεσαι την καρδιά σου να χτυπά γρηγορότερα; Ίσως τότε χρειάζεται να ελέγξεις τα επίπεδα του αιματοκρίτη σου. Ο χαμηλός αιματοκρίτης κατά κύριο λόγο υποδηλώνει την ύπαρξη αναιμίας, μιας παθολογικής δηλαδή κατάστασης κατά την οποία μειώνεται η συγκέντρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή της αιμοσφαιρίνης στην κυκλοφορία, με επακόλουθη μείωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση του αιματοκρίτη οφείλεται σε διατροφικές ανεπάρκειες, οπότε μπορείς μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και με την κατάλληλη επιλογή τρόφιμων να τον ενισχύσεις.
Αφαίρεσα το θυρεοειδή μου, ποια διατροφή να ακολουθήσω;
Ιωάννα, 35 ετών Η Ιωάννα επισκέφτηκε το ιατρείο του οικογενειακού της γιατρού με συμπτώματα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία και πόνο κατά την κατάποση και βραχνάδα στη φωνή της. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκε από το γιατρό της η ύπαρξη ενός μικρού εξογκώματος στο λαιμό της και την παρέπεμψε σε ενδοκρινολόγο. Μετά από μια σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο θυρεοειδή αδένα της και αποφασίστηκε να προχωρήσει σε πλήρη αφαίρεσή του. Μετά την θυρεοειδεκτομή στην οποία υπεβλήθη, ο ενδοκρινολόγος της την παρέπεμψε σε διαιτολόγο για να ρυθμιστεί η διατροφή της παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
Έχετε πρήξιμο στην κοιλιά; Ανακαλύψτε τι φταίει!
Οι περισσότεροι από εμάς εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής καταλήγουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος και φτωχές σε ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Πολύ συχνά διαμαρτυρόμαστε για φούσκωμα και δυσκοιλιότητα και ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς.
Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας; Ενημερώσου, λάβε δράση τώρα!
Έως το 2025, 480.000 μαθητές θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, 18.000 θα έχουν διαταραγμένοι ανοχή στη γλυκόζη και 5.000 μαθητές θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα παχυσαρκίας το Σάββατο 19 Μαΐου, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την παχυσαρκία στη χώρα μας, που οφείλετε το φαινόμενο αυτό και ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση! Μείνετε μαζί μου...
Ο ρόλος των διατροφικών παραγόντων στην παθοφυσιολογία του καρκίνου
Ο καρκίνος αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων αιτιών θανάτου παγκοσμίως και τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν και η διατροφή φαίνεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως π.χ. ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου, η αιτιολογία της καρκινογέννεσης είναι πολυπαραγοντική και επηρεάζεται από συνδυασμό πληθώρας περιβαλλοντικών, μεταβολικών, γενετικών και λοιπών παραγόντων.
Το ήξερες ότι ο ελληνικός καφές αγαπάει την καρδιά σου;
O καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια και όχι μόνο! Για εκατομμύρια ανθρώπους, πέρα από απόλαυση αποτελεί και μία καθημερινή ανάγκη... Πόσοι από εσάς δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί εάν δεν πιείτε έστω μία γουλιά καφέ; Πόσοι κάνετε ανατροφοδότηση σε καφέ μετά το μεσημέρι, για να σας δώσει ώθηση ενέργειας στη δουλειά; Αυτές οι δύο χρονικές στιγμές είναι κομβικές για την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Ποια είναι η μερίδα του πρωινού σου;
Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι το πρωινό: Ξυπνάει τον εγκέφαλο Μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τις πρωινές εργασίες Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους Συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C Σε συνδυασμό με τον καταμερισμό του φαγητού καθ’ όλη τη μέρα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων Υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;
Υπέρταση: Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά;
Το καρδιαγγειακό μας σύστημα είναι ένα κλειστό κυκλοφορικό δίκτυο, όπου η καρδιά παίζει τον ρόλο της κεντρικής αντλίας, ενώ οι αρτηρίες με τις φλέβες αποτελούν τους αγωγούς διανομής και επιστροφής του αίματος. Κύριος σκοπός του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η τροφοδοσία του οργανισμού με επαρκή ποσά αίματος για τις μεταβολικές του ανάγκες τόσο στην ηρεμία όσο και στην προσπάθεια. Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός αυτός απαιτείται όπως η πίεση στο αρτηριακό δίκτυο διατηρείται σχετικά σταθερή σε κάποιο επίπεδο. Κατά την κυκλοφορία του αίματος στο καρδιαγγειακό σύστημα, τα τοιχώματα των αγγείων δέχονται πίεση από τον όγκο του αίματος που τα διαρρέει. Επιπλέον, ένα σύνολο μηχανισμών ρυθμίζουν την πίεση αυτή, ώστε να διατηρείται στα φυσιολογικά, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί και καθοριστεί, επίπεδα.
Ο πολυπαραγοντικός ρόλος της μητέρας στη σχέση παιδιού με φαγητό
Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τη διατροφή του παιδιού αλλά και τη σχέση που αυτό θα αποκτήσει με το φαγητό. Αυτό ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και προεκτείνεται έως και την ενηλικίωση του παιδιού. Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη Το ότι η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου πιθανότατα το γνωρίζετε. Ξέρατε όμως ότι η ποικιλία στη διατροφή της μαμάς ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διευρυμένες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του;