Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν ενδοκρινικούς και μεταβολικούς παράγοντες, νευρολογικές και ψυχολογικές ασθένειες, συνεχής φαρμακοθεραπεία, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ακινησία, μειωμένο αίσθημα της δίψας, μειωμένη πρόσληψη νερού και φυτικών ινών. Μόνο στις περιπτώσεις μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών και νερού από τον ασθενή, καθώς και χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, έχει παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου με την αντίστοιχη αύξησή τους, ύστερα από κατάλληλη σύσταση.
Ο καφές και το τσιγάρο αποτελούν το αγαπημένο πρωινό «γεύμα» αρκετών Ελλήνων. Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποιες από τις δράσεις αυτών των δύο παραγόντων στον οργανισμό μας. Το πώς επιδρά, όμως, η καθεμία από τις παραπάνω δημοφιλείς συνήθειες στην υγεία του ήπατος ειδικότερα είναι λιγότερο γνωστό.
Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου αλλά και εναντίον της γήρανσης. Μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα όφελος από την υιοθέτηση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής, που δεν είναι άλλο από την πνευματική μας υγεία κατά την τρίτη ηλικία.
Μπορεί να έχεις σκεφτεί ότι δεν σε πειράζει να κοιμηθείς λιγότερο το βράδυ, αν αυτό είναι το «τίμημα» για να μπορέσεις να περάσεις καλά με την παρέα σου, ή να προλάβεις να κάνεις κάτι που δεν είχες το χρόνο νωρίτερα μέσα στην ημέρα σου. Ακόμα και αν την επόμενη μέρα ξέρεις πως έχεις να σηκωθείς νωρίς! Μοιάζει να είναι ένα δελεαστικά αποδοτικό σύστημα, γιατί έτσι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις όλα όσα θα ήθελες, κόβοντας χρόνο από ώρες που δεν κάνεις... τίποτα!
Σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ), στην σημερινή εποχή η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Σε μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στης χώρες του κόσμου, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 12η θέση με ποσοστό 18,5% του γενικού πληθυσμού ανάμεσα σε 33 χώρες.
Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή βλαβερή συνήθεια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο το 30% των ενήλικων ανδρών και γυναικών καπνίζουν. Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στα άτομα της παραγωγικής ηλικίας. Οι τέσσερες κυριότερες αιτίες θανάτου στο Δυτικό Κόσμο είναι: στεφανιαία νόσος, καρκίνος, αγγειακή εγκεφαλική νόσος και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – παθήσεις οι οποίες συνδέονται στενά με το κάπνισμα. Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει την επίδραση των άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ευθύνεται περίπου για το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η διακοπή του προκαλεί σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο στους ήπιους και μέτριους καπνιστές είναι 2-4 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στους μη καπνιστές, ενώ φθάνει τις 6-15 φορές για τους βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 25 τσιγάρα ημερησίως)
Η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών αποτελεί τον βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων, έτσι ώστε να προλάβουμε της επέκταση του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή τον σχηματισμό νέου θρόμβου ή ακόμα και της εμβολής. Οι πιο γνωστές φαρμακευτικές, αντιπηκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η αντιαιμοπεταλιακές ουσίες (π.χ. η ασπιρίνη), η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom). Από τις ουσίες αυτές τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι αυτά που απαιτούν ειδικές διατροφικές οδηγίες, παράλληλα με την λήψη τους.
Τι είναι το ουρικό οξύ; Το ουρικό οξύ, σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως από τον καταβολισμό πουρινικών βάσεων των νουκλεϊκών οξέων. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με στοιχεία για την περίοδο 1989-1991, το αλκοόλ εκτιμάται ότι καταλαμβάνει ~2.5% της ενεργειακής πρόσληψης ενηλίκων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο ~5%, που ήταν βασισμένο στα δεδομένα του NHANES ΙΙ (1976-1980). Δεν είναι σαφές το αν αυτή η αλλαγή αποδίδεται στην μειωμένη κατανάλωση ή σε μεθοδολογικές διαφορές του υπολογισμού της κατανάλωσης αλκοόλ. Σχεδόν το 67% των ενηλίκων του πληθυσμού των ΗΠΑ αναφέρεται ότι πίνει αλκοολούχα ποτά, ενώ το 33% υποστηρίζει ότι τα αποφεύγει. Οι διαβητικοί αναμφίβολα υπάγονται και στις δυο παραπάνω κατηγορίες.
Όλοι χρειάζονται διάλειμμα - τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το διάλειμμα στο σχολείο αυξάνει την επίδοση και την απόδοση των παιδιών καθώς μπορούν κατά τη διάρκειά του να εφαρμοστούν καινοτόμα προγράμματα. Το σχολικό διάλειμμα, διάρκειας 1 ώρας/ημέρα, θεωρείται συνάμα ότι είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ έχει φανεί ότι το ελεύθερο παιχνίδι που συνοδεύει το διάλειμμα είναι σημαντικό και για την γνωσιακή, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.