«Πως μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή όταν σε κάθε γωνιά έχει ταχυφαγείο ή όταν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ακριβύνει τόσο στην αγορά; Πως μπορούν οι χαμηλόμισθοι γονείς να διασφαλίσουν ένα επαρκή χρόνο άσκησης για τα παιδιά τους όταν δεν υπάρχουν ασφαλής παιδότοποι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το χρόνο τον οποίο παρακολουθούν τα παιδιά σας τηλεόραση ή παίζουν στον υπολογιστή και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να προκαλέσετε άγχος και σύγχυση;»
Είναι αλήθεια πως το stress αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα αυτό καθημερινά. Το stress δεν είναι απαραίτητα αρνητικό- στη σωστή ποσότητα συμβάλλει στην κινητοποίηση και την εγρήγορση του ατόμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να το αποβάλουμε και το αίσθημα αυτό αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, δηλαδή τις βασικές μας συνήθειες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, αλλά και ο ύπνος;
Υπέρταση και διατροφή Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018 Η υπέρταση αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα υγείας, που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους αλλά και τους ενήλικες, ακόμη και παιδιά και εφήβους. Αποκαλείται μάλιστα «σιωπηρός δολοφόνος», γιατί μπορεί να μην δίνει συμπτώματα, αλλά ξαφνικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Ισογλυκαιμική διατροφή Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 Λίγα λόγια… Ο εμπνευστής της ισογλυκαιμικής διατροφής, Φαίδων Lindberg – Χατζηπαναγιώτου αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας επιτυγχάνοντας υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερο βάρος χάρη στη σωστή χρήση της τροφής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να τρώμε καλά και να χορταίνουμε, πάντα κάνοντας όμως τις σωστές επιλογές και λαμβάνοντας υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.
Η σωστή επιλογή τροφίμων στη σημερινή εποχή δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται. Μπορεί να αναζητήσει και να βρει όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται κατά την περιήγηση του στους διαδρόμους ενός σουπερμάρκετ, όμως κανείς δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ότι θα κάνει τη σωστή διατροφικά επιλογή για τον οργανισμό του.
Κάθε άνοιξη τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και ιδιαιτέρως το διαδίκτυο, κατακλύζονται από διατροφικές συμβουλές οι οποίες υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Ο σύγχρονος αναγνώστης βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε διαφορετικές πρακτικές τις οποίες προσπαθεί να συνδυάσει προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή απώλεια κιλών μέχρι τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια.
Η άριστη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού οφείλεται στον επιτυχή συγχρονισμό όλων των σωματικών λειτουργιών, εξασφαλίζοντας μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας (ομοιόσταση). Στον αντίποδα αυτής εντοπίζεται το στρες, το οποίο ορίζεται ως η κατάσταση πραγματικής ή απειλούμενης διαταραχής της ομοιόστασης που αποκαθίσταται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών αποκρίσεων προσαρμογής του οργανισμού. Το στρες (distress) επάγει έναν καταρράκτη αντιδράσεων στο σώμα που ξεκινά από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών (επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης). Η προκαλούμενη ανισορροπία επιφέρει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή της ανοσολογικής απάντησης και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας. Η διατροφική συμπεριφορά, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, επηρεάζεται σημαντικά από το στρες.
Πώς η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις; Η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να είναι προστατευτική; Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους σχετίζονται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αλλά τι συμβαίνει με την πρωτεΐνη; Τις απαντήσεις αυτές κλήθηκε να απαντήσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ σε μεσήλικες άνδρες, όπου εξέτασε τη σχέση της διατροφικής πρωτεΐνης με τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών αποτελεί τον βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων, έτσι ώστε να προλάβουμε της επέκταση του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή τον σχηματισμό νέου θρόμβου ή ακόμα και της εμβολής. Οι πιο γνωστές φαρμακευτικές, αντιπηκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η αντιαιμοπεταλιακές ουσίες (π.χ. η ασπιρίνη), η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom). Από τις ουσίες αυτές τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι αυτά που απαιτούν ειδικές διατροφικές οδηγίες, παράλληλα με την λήψη τους.
Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια δερματοπάθεια, κατά βάσει άγνωστης αιτιολογίας, για την εμφάνιση της οποίας εικάζεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο το γονιδιακό μας προφίλ, καθώς και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κατά την ψωρίαση επιταχύνεται ο κύκλος ζωής των δερματικών κυττάρων μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τους στην επιφάνεια του δέρματος σε στοιβάδες. Η συγκεκριμένη δερματική πάθηση δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής με το δέρμα ή τα ρούχα του πάσχοντος, ούτε είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής.