Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα... τι πρέπει να προσέξω; Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας. Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK] Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας. Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες.
10 + 1 συμβουλές για το Πάσχα Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, πολύ συχνά το παρακάνουμε με τα λουκούλλεια γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα. Το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας Ως αποτέλεσμα, το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από βαρυστομαχιά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για όσους μάλιστα έχουν τηρήσει με ευλάβεια τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος της δυσπεψίας είναι μεγαλύτερος, αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε, διατροφικές συμβουλές, και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες και να απολαύσετε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα χωρίς προβλήματα.
Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι. Μετά τη vηστεία, πoυ τελειώvει τηv Kυριακή τoυ Πάσχα, γιoρτάζoυμε αυτήν την μεγάλη μέρα της Ορθoδoξίας, με ένα πλoύσιo τραπέζι, πoυ είvαι αvτιπρoσωπευτικό της Κυπριακής κoυζίvας. Οι φλαoύvες, τo παραδoσιακό αρvί, η μαγειρίτσα ή τo αυγoλέμovo και τα πασχαλιvά αυγά, είvαι τα κύρια φαγητά πoυ στoλίζoυv τo πασχαλιvό τραπέζι. Είvαι όλα δείγματα δεξιoτεχvίας της κάθε νoικoκυράς. To γιoρτιvό τραπέζι, με τα πλoύσια εδέσμετα, επικρατεί σε όλες τις χώρες που γιορτάζουν το Πάσχα.
Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, παρά να είναι ένα ακόμη διατροφικό γεγονός που να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία ειδικά από τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γεύμα, καθώς και τη Δευτέρα. Αυτή η αύξηση, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους. Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν, τα εορταστικά τραπέζια των γιορτινών ημερών απολαμβάνοντας παράλληλα και την παρέα σας;
Η Σαρακοστή τελείωσε και η Μ.Εβδομάδα έφτασε. Για κάποιους από εσάς μπορεί ν’ αποτελεί την τελευταία βδομάδα της μακράς νηστεία σας (~48 ήμερης) και για κάποιους την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα. Όπως και να έχει η στο βασικό της σκελετό, σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον περιορισμό, προτείνουμε για το διατροφικό σχεδιασμό της Μ.Εβδομάδας τα παρακάτω.
Χαλβάς: πόσο θρεπτικό είναι το γλυκό της νηστείας; Πόσες θερμίδες έχει ο χαλβάς; Πόση ποσότητα να καταναλώσω; Ποια είναι η διατροφική του αξία; Αν αναζητάτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.
Τι διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες; Πώς διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες οι μακροχρόνιες αρνητικές εμπειρίες;