Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Διατροφικές συμβουλές για επιτυχή αιμοδοσία
Η αιμοδοσία είναι μια εθελοντική πράξη, η οποία διαρκεί ελάχιστα, είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και μπορεί να σώσει ζωές. Αιμοδοσία σημαίνει μετάγγιση αίματος και περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία λήψης, συντήρησης και διάθεσης του αίματος. Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Δωρητών Αίματος.
Έλλειψη σιδήρου στην εφηβεία
Οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία μπορούν να διαμορφώσουν τη διαφορά μεταξύ υγείας και κινδύνου για ασθένειες στα επόμενα χρόνια. Τα διαφορετικά στάδια ζωής υπαγορεύουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Σε αυτή την περίοδο της ζωής, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πολλών θρεπτικών συστατικών, ένα από τα οποία είναι και ο σίδηρος. Μεταξύ των εφήβων, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις.
Ουρολοιμώξεις και προβιοτικά
Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της φαίνεται να αγγίζει τα 150 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα του ασθενούς, ως αποτέλεσμα, συνήθως, του αποικισμού τους στην ουρήθρα και την εγκατάστασή τους στην ουροδόχο κύστη. Στην πλειονότητά τους, οι ουρολοιμώξεις πλήττουν γυναίκες καθώς η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, άρα η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό είναι πιο εύκολη.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ονομάζεται η παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο και οφείλεται σε χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (της βαλβίδας που φυσιολογικά εμποδίζει την αναγωγή των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο).
Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας
Η οξεία γαστρεντερίτιδα (ΟΓΕ) αποτελεί φλεγμονή του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα, τόσο του στομάχου καθώς και του λεπτού και παχέος εντέρου. Γενικά συμπτώματα είναι τα πολύ μαλακά/χαλαρά ή υδαρή κόπρανα και/ή η αυξημένη συχνότητα των κενώσεων ( >=3 στο 24ωρο), με ή δίχως πυρετό ή εμέτους. Συνήθως η διάρροια διαρκεί λιγότερο από 7 και όχι περισσότερο από 14 ημέρες.
Διατροφικές συμβουλές για επιτυχή αιμοδοσία
Η αιμοδοσία είναι μια εθελοντική πράξη, η οποία διαρκεί ελάχιστα, είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και μπορεί να σώσει ζωές. Αιμοδοσία σημαίνει μετάγγιση αίματος και περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία λήψης, συντήρησης και διάθεσης του αίματος. Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Δωρητών Αίματος.
Μέταλλα και εκδήλωση Alzheimer: Υπάρχει συσχέτιση;
Άτομα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη χαλκού, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είχαν έκπτωση νοητικής λειτουργίας τρεις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, η πρόσληψη χαλκού από μόνη της δε φαίνεται να σχετίζεται με έκπτωση νοητικής λειτουργίας σε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά
Πεπτικό έλκος. Πώς θεραπεύεται;
Τα πεπτικά έλκη είναι τα διαβρωμένα σημεία των πεπτικών μεμβρανών στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο. Η διάβρωση γίνεται από τους χυμούς του ίδιου του πεπτικού -το γαστρικό οξύ και τα πεπτικά ένζυμα- όταν οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας του -η παραγωγή βλέννας και διττανθρακικών- αποτυγχάνουν.
Αναιμία και Διατροφή
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με αυτούς που είναι αποτέλεσμα έλλειψης ή δυσαπορρόφησης μικροθρεπτικών συστατικών. Καταρχάς, αναιμία έχουμε όταν τα ερυθροκύτταρα είναι λιγότερα σε αριθμό από τα φυσιολογικά ή όταν περιέχουν λιγότερη αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο, που δίνει στα ερυθροκύτταρα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και έχει ως βασικό ρόλο να μεταφέρει οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Ουρικό Οξύ
Είναι μία ημιστερεά ένωση, η οποία αποτελεί το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και κυρίως της διάσπασης των πουρινών. Οι πουρίνες αποτελούν βασικό συστατικό των νουκλεϊκών οξέων, ενώ υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα κρέατα και τα υποπροϊόντα τους.