RSS

Blog

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο καθώς και η ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου. Το 2023, σηματοδοτεί το δεύτερο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, όμως μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Άτομα, οργανώσεις, υποστηρικτές και φορείς χάραξης πολιτικής, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι να ενώσουμε τις φωνές μας και να αναλάβουμε δράση. Να κτίσουμε ισχυρότερες συμμαχίες και νέες καινοτόμες συνεργασίες, γιατί μόνοι μας είμαστε δυνατοί, αλλά μαζί γινόμαστε ασταμάτητοι. Οι ενέργειές μας μπορούν να πάρουν αμέτρητες μορφές, παρακινώντας την οικογένειά, φίλους και γνωστούς, συναδέλφους, τις κοινότητες μας, γιατί ο καθένας έχει τη δύναμη να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου για τον εαυτό του, τους ανθρώπους που αγαπά, για τον κόσμο γύρω του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας από τον ιό SARS–CoV-2 παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.

Μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, Μ.Μ.Ε. και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

O καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/194


Ποια είναι η κατάλληλη ζυγαριά για κάθε χρήση;

Δείτε εδώ τις Ζυγαρίες 

Τι μπορούν να κάνουν οι ζυγαριές του μπάνιου;

 Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μπάνιου παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων σύνθεσης σώματος, όπως ποσοστό σωματικού λίπους, ποσοστό νερού σώματος και μυϊκή μάζα. Αυτές οι κλίμακες χρησιμοποιούν την Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αντίστασης (ΑBA) για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος γύρω από το σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται να μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Μερικές από τις βασικές μετρήσεις που προσφέρονται από έξυπνες κλίμακες μπάνιου είναι:

 • Ποσοστό σωματικού λίπους: Η αναλογία του σωματικού λίπους στο συνολικό βάρος σας.
 • Ποσοστό νερού σώματος: Η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα εκφραζόμενη ως ποσοστό του συνολικού σωματικού σας βάρους.
 • Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): Μερικές ζυγαριές σωματικού λίπους σάς δίνουν μια ένδειξη ΔΜΣ, με βάση το ύψος που εισάγετε και το βάρος σας.
 • Μυϊκή μάζα: Το ποσοστό της σύνθεσης του σώματός σας που αποτελείται από μυ.
 • Σπλαχνικό λίπος: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «κοιλιακό λίπος». Μια υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι πληροφορίες που δείχνουν οι διαφορετικές εφαρμογές διαφέρουν μεταξύ των επωνυμιών, αλλά η κοινή λειτουργικότητα περιλαμβάνει γραφήματα που δείχνουν πώς οι μετρήσεις και το βάρος σας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τις μετρήσεις σας σε άλλες εφαρμογές παρακολούθησης υγείας, αν το επιθυμείτε, ώστε να μπορείτε να δείτε όλα τα δεδομένα υγείας που σας ενδιαφέρουν, σε ένα μέρος.

Ζυγαριές σωματικού λίπους

Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι κλίμακες σωματικού λίπους έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους, για να σας βοηθήσουν να κάνετε διάκριση μεταξύ απώλειας λίπους και απώλειας βάρους. Εκτός από το σωματικό λίπος, ορισμένοι σας δίνουν επίσης περαιτέρω μετρήσεις όπως η πυκνότητα των οστών σας, το ποσοστό νερού σώματος και ο ΔΜΣ. Για τις πιο ακριβείς μετρήσεις σώματος, θα πρέπει να εισαγάγετε ορισμένα ζωτικά στατιστικά στοιχεία, όπως το ύψος και το φύλο σας. Για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, οι κλίμακες σωματικού λίπους στέλνουν ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό ρεύμα γύρω από το σώμα σας. Το ρεύμα κινείται πιο αργά μέσω του λίπους και πιο γρήγορα μέσω του μυός, έτσι η ταχύτητα με την οποία το ρεύμα διέρχεται από το σώμα σας επιτρέπει την κλίμακα για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους και της μυϊκής πυκνότητας, που εμφανίζεται ως ποσοστά. Λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αναλυτή σωματικού λίπους εάν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Δεν συνιστώνται ούτε για παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα πιο ακριβή μοντέλα τείνουν να προσφέρουν περισσότερα όσον αφορά τον αριθμό των μετρήσεων που δίνονται, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σπλαχνικού λίπους, το συνολικό ποσοστό νερού στο σώμα και τη μυϊκή μάζα. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν αποσπώμενες οθόνες.

Πλεονεκτήματα: Οι αναλυτές σωματικού λίπους σας δίνουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση του σώματός σας από μηχανικές ή ψηφιακές ζυγαριές και μπορείτε να βρείτε μερικές αρκετά φθηνές. Οι τυπικές κλίμακες αναλυτή σωματικού λίπους έχουν λειτουργία μνήμης και μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε αυτές με έξυπνη λειτουργικότητα.

Μειονεκτήματα: Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, ειδικά εκείνοι με εσωτερικές ιατρικές συσκευές και εγκύους. Περισσότεροι αναλυτές σωματικού λίπους με χαρακτηριστικά είναι ακριβοί.

Ψηφιακές ζυγαριές

Ψηφιακές ζυγαριές μπάνιου χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μέτρηση του βάρους σας. Σε αντίθεση με τις μηχανικές ζυγαριές, μπορείτε να διακρίνεται καλύτερα τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε ηλεκτρονική οθόνη είτε σε αυτοκρατορικές είτε μετρικές μετρήσεις. Ορισμένες ψηφιακές κλίμακες προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες, όπως η μνήμη χρήστη: μετά από έναν ορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν αποθηκεύσει τα δεδομένα τους, οι κλίμακες έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν τον χρήστη και στη συνέχεια να παρακολουθούν τη διαφορά βάρους μεταξύ κάθε ανάγνωσης για κάθε άτομο. Το βάρος εμφανίζεται σε ηλεκτρονική οθόνη σε μετρικό σύστημα που έχει η ζυγαριά.

Πλεονεκτήματα: Εύκολο στην ανάγνωση, πολλές επιλογές στυλ και τιμών, καλό για όσους θέλουν να κάνουν γρήγορες μετρήσεις βάρους, μερικοί μπορεί να εμφανίζουν κλάσματα ή δεκαδικά σημεία λίβρες ή κιλά για πιο ακριβή ανάγνωση.

Μειονεκτήματα: Όπως οι μηχανικές ζυγαριές, οι περισσότερες ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να σας πουν για το σωματικό σας λίπος, το νερό του σώματος ή τον ΔΜΣ, η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τόσο.

Μηχανικές ζυγαριές

Οι μηχανικές ζυγαριές μπάνιου έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την απλή δουλειά της μέτρησης του βάρους σας και δεν τείνουν να συνοδεύονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίχτρες. Σε ένα σύνολο μηχανικών ζυγών, η οθόνη κλήσης εμφανίζει συνήθως το βάρος σας τόσο σε μετρήσεις αυτοκράτορας (stones και λίβρες) όσο και μετρικών (κιλά). Οι μηχανικές ζυγαριές δεν τείνουν να έρχονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίγματα. Οι ακριβότερες μηχανικές ζυγαριές είναι πιο πιθανό να κατασκευάζονται από ισχυρότερο υλικό, όπως ο χάλυβας και όχι το πλαστικό, και έχουν πιο κομψό σχεδιασμό.

Πλεονεκτήματα: Οι μηχανικές ζυγαριές μπορεί να είναι πολύ φθηνές, οι περισσότεροι και δεν υπάρχει μπαταρία για αντικατάσταση.

Μειονεκτήματα: Ορισμένες μηχανικές κλίμακες μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστούν εάν οι ενδείξεις είναι μικρές ή κοντά μεταξύ τους, και θα πρέπει να ελέγξετε ότι η κλίμακα έχει οριστεί στο μηδέν προτού φτάσετε κάθε φορά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακριβή ανάγνωση. Οι μηχανικές ζυγαριές δεν θα σας δείξουν τον ΔΜΣ σας, τη σύνθεση σωματικού λίπους ή θα αποθηκεύσουν τις αναγνώσεις σας, οπότε επιλέξτε κάτι άλλο αν θέλετε αυτήν την επιπλέον λειτουργία.

 

Πηγή: https://www.kingmarket.gr/

Θερμόμετρα (ψηφιακά - ελεύθερα υδραργύρου - αδιάβροχα - υπερύθρων)

 Θερμόμετρα σώματος

Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε εισβολή δέχεται και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε ότι ο πυρετός δεν προϋποθέτει τον πανικό, θα σας πούμε λίγα πράγματα για την θερμομέτρηση των παιδιών μας.

Μετά την κατάργηση των υδραργικών θερμομέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς παραπονιούνται για τα νέου τύπου ψηφιακά θερμόμετρα, τόσο επειδή δεν καταφέρνουν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, όσο και γιατί αμφισβητούν την πιστότητά τους.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταφεύγουν στη γνωστή και δοκιμασμένη λύση των υδραργικών θερμομέτρων, αφού σε κάθε οικογένεια όλο και κάποιο θα έχει ξεμείνει. Ωστόσο, το να κρατήσεις ένα μικρό παιδί ακίνητο με το θερμόμετρο στη μασχάλη είναι δύσκολο εγχείρημα. Κάποιοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι.

Αυτή τη στιγμή, οι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι γονείς να θερμομετρήσουν το παιδί τους, είναι από τον όρθο, τη μασχάλη, το αυτί, το στόμα και το μέτωπο και, βέβαια, ποιον από όλους αυτους τους τρόπους εχει επιλέξει ένας γονιός, έχει να κάνει με το τι του ταιριάζει καλύτερα του ίδιου.

Οι ειδικοί θεωρούν πιο έγκυρη, όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης, μέθοδο αυτή από τον όρθο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τους ίδιους τους γιατρούς στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για τα μωρά. Ωστόσο, πρόκειται για μία μέθοδο που χρειάζεται εμπειρία, ενώ καθίσταται αδύνατη όταν το παιδί έχει διάρροια, ή κάποια φλεγμονή στην περιοχή, ή είναι πολύ ανήσυχο.

Η μέθοδος της θερμομέτρησης από τον όρθο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σταθερότητα και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του ενήλικα, διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Αξιόπιστη φυσικά είναι και η μέθοδος της θερμομέτρησης από τη μασχάλη. Συνήθως, μάλιστα, είναι πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι φαντάζεται ένας γονιός, αρκεί να έχει την αποφασιστικότητα ότι θα κρατήσει το μωρό του σε σταθερή θέση μέχρι να γίνει η μέτρηση, όσο και αν αυτό αντιδρά!

Στα μεγαλύτερα παιδιά, που είναι πιο δύσκολο να ακινητοποιηθούν, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη απαιτεί την απόλυτη συνεργασία τους, διαφορετικά πάει στράφι. Επιπρόσθετα, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη και τον όρθο δεν είναι δυνατόν να γίνει, όταν το παιδί είναι κοιμισμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί με τη θερμομέτρηση από το αφτί ή το μέτωπο, μια και χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα θερμόμετρα αφής!
 Γι’ αυτό και αυτές οι μέθοδοι θερμομέτρησης ενδείκνυνται από τους παιδιάτρους, μιας και μπορείτε να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας χωρίς να το ταλαιπωρήσετε!

Για το αφτί, υπάρχουν τα ειδικά θερμόμετρα, που δεν χρειάζεται παρά να τα εισχωρήσετε λίγο μέσα στο αφτάκι τους και σας δίνουν ένδειξη στιγμιαία. Θεωρείται η λιγότερο πιστή μέθοδος ως προς την ακρίβειά της, αλλά είναι η πιο βολική και σίγουρα με συνεχόμενες θερμομετρήσεις δεν πρόκειται να σας ξεγελάσει.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και από το θερμόμετρα που ακουμπούν για λίγο στο μέτωπο και δίνουν μία μέτρηση, ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι αυτά θεωρούνται λιγότερο πιστά από εκείνα που θερμομετρούν από το αφτί.

Τη θερμομέτρηση από το στόμα, μάλλον δεν σας τη συστήσει κανένας γιατρός, μια και κατάλληλη μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας.

Πηγή: https://mother.gr/

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Συσκευή ορού

Συσκευές ορού Βρείτε εδώ

Συσκευή ορού οδηγίες 

 • Απολυμάνετε την επιφάνεια του πώματος της φιάλης.
 • Αφαιρέστε το προστατευτικό της φιάλης, τρυπήστε και σπρώξτε περιστρέφοντας την ακίδα(μύτη) στο πώμα καθ’όλο το μήκος της.
 • Κλείστε σφιχτά τον σφιγκτήρα, αναποδογυρίστε τη φιάλη και κρεμάστε την στο επιθυμητό ύψος.
 • Δώστε τον αέρα από την συσκευή χορήγησης ως ακολούθως: Αφαιρέστε το προστατευτικό πώμα της βελόνης και τρυπήστε.  Ελαφρά απελευθερώστε τον σφιγκτήρα για να κινηθεί το υγρό, διατηρώντας τη βελόνη άνωθεν του επιπέδου της φιάλης στην αρχή, και σταδιακά χαμηλώνοντας την όταν δεν υπάρχουν πια φυσαλίδες αέρα στον χαμηλότερο σωλήνα της συσκευής. Ξανακλείστε τον σφιγκτήρα.
 • Εισάγετε την βελόνη μέσα στην φλέβα, ρυθμίστε την ροή μετακινώντας ελεγχόμενα τον σφιγκτήρα, ούτως ώστε η ταχύτητα έγχυσης να είναι σύμφωνη με τις ιατρικές οδηγίες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η συσκευή πρέπει να ελέγχεται πριν τη χρήση αν είναι άθικτη.

Η συσκευή είναι ακατάλληλη για μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αυτού.

Μετά τη χρήση η συσκευή πρέπει να καταστρέφεται.

Να μην επανααοστειρώνεται.

Σωλήνωση: Το μήκος του σωλήνα συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου τμήματος για την προσθήκη φαρμάκων, όχι όμως και του σταγονοθάλαμου, είναι 150 cm. Ο σωλήνας είναι και παραμένει εύκαμπτος, διαφανής, άχρωμος, η επιφάνεια επαφής μεταξύ του υγρού και του αέρα κατά το πέρασμα φυσαλίδων αέρα είναι ευδιάκριτη.
Σταγονοθάλαμος: O Σταγονοθάλαμος επιτρέπει τη συνεχή παρατήρηση της ροής των σταγόνων.Το άκρο του σωλήνα βρίσκεται σε απόσταση 40 mm από την έξοδο του σταγονοθαλάμου με σκοπό να επιτυγχάνεται ένα υψηλό επίπεδο υγρού και να αποφεύγεται η πιθανότητα μεταφοράς αέρα από τις σταγόνες που θα πέφτουν.. Η απόσταση μεταξύ του σταγονοσωλήνα και του φίλτρου δεν είναι μικρότερη από 40ΜΜ.

 

Παροχή σταγόνων: 20 ή 60 σταγόνες απεσταγμένου νερού στους 23C με ρυθμό έγχησης 50 σταγόνων / mm , ζυγίζουν 10. 1g ή καταλαμβάνουν όγκο 1 ml.
Ρυθμιστής Ροής: Ο ρυθμιστής ροής ρυθμίζει τη ροή του υγρού μεταξύ του μηδέν και του μέγιστου. Ο ρυθμιστής ροής μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλη την διάρκεια της έγχυσης χωρίς να καταστρέφεται ο σωλήνας.

Χρήσιμες συμβουλές για τους φλεβοκαθετήρες και την φροντίδα τους

Φλεβοκαθετήρες θα βρείτε εδώ

Η σωστή τοποθέτηση και η νοσηλευτική φροντίδα περιφερικού φλεβικού καθετήρα.

Οι περιφερικοί φλεβικοί καθετήρες ή φλεβοκαθετήρες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για ενδοφλέβια πρόσβαση και θεραπεία . Η τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα ορίζεται ως η νοσηλευτική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός πλαστικού (πολυουρεθάνης) καθετήρα σε ένα αιμοφόρο αγγείο (φλέβα). Αποτελεί επεμβατική διαδικασία και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται υπο άσηπτες συνθήκες προκειμένου να προληφθεί η ιατρογενής βακτηριαιμία ή σήψη .

Η εισαγωγή φλεβοκαθετήρα έχει ένδειξη στις παρακάτω περιπτώσεις : ➢ Χορήγηση φαρμάκων ενδοφλέβιας θεραπείας ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών-ηλεκτρολυτών ➢ Χορήγηση παρεντερικής διατροφής ➢ Μετάγγιση αίματος-παραγώγων ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων παραγώντων για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ σκιαγραφικά φάρμακα)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Η νοσηλευτική εκτίμηση πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα πρέπει να εστιάζει :

❑Στην ιατρική οδηγία σχετικά με τον σκοπό φλεβικής προσπέλασης ( χορήγηση υγρών , φαρμάκων, παραγώγων αίματος).

❑Στην διάρκεια χρήσης της φλεβικής προσπέλασης (διάρκεια έγχυσης) καθώς και το είδος και την ποσότητα των υγρών που θα χορηγηθούν παρεντερικά.

❑Στο ιστορικό του ασθενούς που να σχετίζεται με:

❖Ανατομικά προβλήματα(δυσκαμψία ακρου,ΑΕΕ)

❖Ιατρικές επεμβάσεις( φίστουλα, μαστεκτομή)

❖Αλλεργίες (σε αντισηπτικά ,κολλητικές ταινίες)

❑Στην επιλογή της κατάληλης φλέβας

 ❑Στην κατάσταση των ιστών πάνω απο την επιλεγμένη προς φλεβοκέντηση φλέβα(οιδημα,μώλωπες, έγκαυμα)

❑Στην κατάσταση της υπάρχουσας φλεβικής προσπέλασης για πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών

❑Στην διάγνωση και κατάσταση του αρρώστου

18G ΠΡΑΣΙΝΟ 90

•ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

•ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ 20G ΡΟΖ 55

•ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ (2-3 LT ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ)

•BOLUS ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

•ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑΣ 22G ΜΠΛΕ 25

•ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΦΛΕΒΕΣ

•ΓΙΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΥΛΙΚΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

ΓΑΝΤΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ

ΜΑΣΚΑ

ΤΟΥΡΝΙΚΕ Ή ΠΕΡΙΧΕΙΡΙΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

ΝΕΦΡΟΕΙΔΕΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΔΥΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

ΨΑΛΙΔΙ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ

ΟΡΟΣΤΗΛΗ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ

ΕΠΙΘΕΜΑ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ

ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΕΓΧΥΣΗ (ΟΡΟΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ)

 ΔΙΑΛΕΙΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΣΥΔΕΤΙΚΟ THREE-WAY ΕΞΑΕΡΩΜΕΝΟ ΜΕ N/S 0,9%

ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΣΥΡΙΓΓΑ 5 ML ΜΕ N/S 0,9% ΓΙΑ ΕΚΠΛΥΣΗ (FLASH)

ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΥΤΙΟ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ Ή ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ

 

Πηγή: https://www.venizeleio.gr/wp-content

Καθετήρας Foley. Πως τον χρησιμοποιούμε σωστά;

Καθετήρες

Ο καθετήρας Foley ονομάζεται και ουροκαθετήρας. Πρόκειται για έναν σωλήνα ο οποίος επιτρέπει στα ούρα να εξέλθουν από την κύστη μέσα σε μία σακούλα.

Όταν μιλάμε για τον καθετήρα Foley, μιλάμε για ένα είδος ευλύγιστου καθετήρα που αποστραγγίζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι γνωστός και ως ουροκαθετήρας ή καθετήρας κύστης.

Ο σωλήνας είναι φτιαγμένος από λατέξ συνήθως, καθώς αυτό το υλικό δεν προκαλεί δυσφορία στους/ις ασθενείς. Όμως, αν κάποιο άτομο είναι αλλεργικό σε αυτό το υλικό, τότε υπάρχει ένας άλλος τύπους πλαστικού που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να διατηρήσουν αποστειρωμένο τον καθετήρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λοιμώξεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι καθετήρες πήραν το όνομά τους από τον 

Πώς είναι σχεδιασμένος;

Ο/η γιατρός τοποθετεί τον καθετήρα Foley μέσω της ουρήθρας προκειμένου να φτάσει στην κύστη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα μεγέθη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ποικιλία σωλήνων για άνδρες, γυναίκες, και παιδιά. Επίσης, υπάρχουν και διαφορετικά πάχη ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα σε ανατομικές ιδιαιτερότητες των ασθενών.

Υπάρχει κλίμακα που περιγράφει τα μεγέθη των καθετήρων. Πρόκειται για τη Γαλλική κλίμακα Charriere στην οποία μία μονάδα αντιστοιχεί σε 33 εκατοστά.

Ο αριθμός των μονάδων Charriere είναι ίσος με το μέγεθος της περιφέρειας του καθετήρα σε χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση του αριθμού των μονάδων Charriere (τις οποίες αντιπροσωπεύει το σύμβολο F), μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάμετρο του καθετήρα και, κατά συνέπεια, της ουρήθρας.

Παρά την πληθώρα καθετήρων όλοι τους έχουν κάτι κοινό. Έχουν όλοι ένα μπαλόνι προσκολλημένο στον σωλήνα το οποίο έρχεται ξεφούσκωτο.

Το μπαλόνι είναι σημαντικό τμήμα του καθετήρα Foley. Αυτό το κομμάτι βοηθά στη σωστή λειτουργία καθώς είναι το μοναδικό μέρος του σχεδιασμού που επιτρέπει στον καθετήρα να παραμένει στη θέση του.

Πώς τοποθετείτε τον καθετήρα Foley;

Πριν τον τοποθετήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ελαττωματικός ο καθετήρας. Στις μέρες μας, οι κατασκευαστές διενεργούν αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Παρόλα αυτά, δεν είναι παράξενο να συναντήσετε έναν καθετήρα με κάποιο ελάττωμα.

Για να δείτε αν λειτουργεί ο καθετήρας, θα πρέπει να τοποθετήσετε αποστειρωμένο νερό στο στόμιο που βρίσκεται στο μπαλόνι. Αν το μπαλόνι αρχίσει να φουσκώνει και δεν υπάρχει διαρροή νερού, τότε ο καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον/ην ασθενή.

Να θυμάστε ότι τα γεννητικά όργανα του/ης ασθενούς θα πρέπει να είναι καθαρά. Με τη χρήση μικρής ποσότητας λιπαντικού, ο/η γιατρός εισάγει προσεκτικά τον καθετήρα μέσω της ουρήθρας. Για να διευκολυνθεί η εισαγωγή του σωλήνα στην κύστη, μπορείτε να ασκήσετε κοιλιακή πίεση χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές αναπνοής ή διεγείροντας την ούρηση.

Μόλις μπει στην κύστη ο σωλήνας, το μπαλόνι θα πρέπει να γεμίσει για να παραμείνει στη θέση του ο σωλήνας. Με τη χρήση σύριγγας, το μπαλόνι γεμίζει με αέρα ή αποστειρωμένο νερό χρησιμοποιώντας το στόμιο με τη μικρή βαλβίδα.

Τέλος, η βαλβίδα του καθετήρα συνδέεται στη σακούλα όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Για να διευκολυνθεί η μέτρηση του όγκου τους, υπάρχουν και σημάδια μέτρησης στη σακούλα, συνήθως σε χιλιοστά.

Γιατί χρησιμοποιείται;

Οι συνηθέστερες χρήσεις του καθετήρα Foley είναι οι εξής:

 • Ακράτεια ούρων. Πρόκειται για κάτι συχνό σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς που έχουν υποστεί νευρολογικές βλάβες, εξαιτίας των οποίων έχουν υποστεί ζημιά τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ούρηση.
 • Οποιαδήποτε κατάσταση αποτρέπει το πλήρες άδειασμα της κύστης: όπως ο καρκίνος του προστάτη.
 • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο και πρέπει να ελέγχεται ο όγκος των ούρων που αποβάλλονται.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τον καθετήρα Foley;

Το κυριότερο πρόβλημα με τον καθετήρα Foley είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης. Ο καθετήρας παραμένει ένα ξένο σώμα για την περιοχή, όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια στην κύστη μέσω των γεννητικών οργάνων. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή της περιοχής.

Επίσης, είναι σημαντικό να μη στρίψει η σακούλα ώστε να μη διακόπτεται η ροή των ούρων, αλλά και να μη συσσωρεύονται. Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κρατήσετε τον καθετήρα στη θέση του με κολλητική ταινία που θα τοποθετήσετε στον μηρό σας. Από την άλλη, αν ο/η ασθενής είναι κλινήρης, μπορείτε να αφήσετε τη σακούλα κάτω από το κρεβάτι για να ρέουν τα ούρα με τη βοήθεια της βαρύτητας.

 

Πηγή : https://meygeia.gr/chriseis-techniki-kathetira-foley/

 

Που χρησιμεύουν τα Ρινικά Γυαλάκια Οξυγόνου;

Προϊόντα για την Οξυγονοθεραπεία

Παροχή οξυγόνου από τη μύτη με ελαφριά ρινική διάταξη, εύκολη τοποθέτηση, Τα ρινικα γυαλακια επιτρέπουν την  ελευθερία κινήσεων και δίνουν  ευχάριστη αίσθηση καθώς  έχουν μηδαμηνό βάρος και μικρό μέγεθος. Η τροφοδοσία οξυγόνου γίνεται αποκλειστικά απο τη μύτη ενώ ο αγωγός της ρινικής διάταξης είναι 2 μέτρων για ευκολία κινήσεων.

Με τη ρινική κάνουλα μπορούν να χορηγηθούν συγκεντρώσεις οξυγόνου 24% έως 45% με ταχύτητες ροής 1 έως 6 lit/min. Τα γυαλάκια είναι εύκολα στη χρήση και δεν ενοχλούν τον ασθενή, καθώς επίσης δεν παρεμποδίζουν τη λήψη τροφής και την ομιλία.
Ο πρότυπος Οver-the-ear σχεδιασμός (ο πιο δημοφιλής στη βιομηχανία) και ο μαλακός διάφανος σωλήνας εξασφαλίζουν την σωστή εφαρμογή και την αποτελεσματική χρήση της ρινικής κάνουλας. Επιπρόσθετα, για να επιτευχθεί η μέγιστη άνεση των ασθενών, η κάνουλα στο τμήμα της μύτης έχει ενισχυθεί με ένα καμπυλωτό ανατομικό χείλος που εφαρμόζει άνετα κάτω απο τη μύτη, στηρίζοντας και διασφαλίζοντας τη σωστή τοποθέτηση των άκρων στη ρινική δίοδο.


Τα γυαλάκια παροχής οξυγόνου επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υψηλότερη αξιοπιστία και λειτουργικότητα. Ο διάφανος σωλήνας μήκους 2.10m (100% χωρίς λατέξ) παρέχει στον ασθενή αυξημένη κινητικότητα και ευκολία. Τα καμπυλωτά ρινικά άκρα εφαρμόζουν άνετα στα ρουθούνια και διασφαλίζουν τη συνεχή και ομαλή κατανομή του οξυγόνου.
Δώστε τους ασθενείς σας την απαραίτητη υποστήριξη οξυγόνου με μια ρινική κάνουλα που παρέχει απλότητα και άνεση.

Προτεινόμενη Χρήση


Για την ασφαλή και αξιόπιστη παροχή ιατρικού οξυγόνου σε ενήλικες, με απλότητα και άνεση του ασθενή.
Έχουν ελάχιστο βάρος και μικρό μέγεθος. Διατίθενται και σε παιδικά και βρεφικά μεγέθη.
Θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα ρινικά γυαλιά οξυγόνου τόσο για λόγους υγιεινής αλλά και σωστής λειτουργίας της συσκευής.

Πόσο αναγκαίος είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;

 

Απινιδωτής HeartGuardian HR-501 RADIAN AED

Τι είναι ο αυτόματός απινιδωτής, είναι αναγκαίο να υπάρχει στους δημόσιους χώρους και ενδέχεται να σώσει ζωές!

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή είναι πολύ σημαντική για τους παρακάτω λόγους.

Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση) στην καρδιά, όταν ο παλμός της είναι ακανόνιστος ή είχε διακοπεί λόγω ανακοπής. Η στιγμή που χρειάζεται είναι όντα το άτομο αρχίζει να μην νιώθει καλά και αισθάνεται δυσφορία ή έντονους πόνους στο στήθος και πίσω στην πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση, η απινίδωση βοηθάει στην επανεκκίνηση του παλμού της καρδιάς, διότι διαφορετικά ο θάνατος του ατόμου μπορεί να επέλθει χωρίς παρέμβαση μέσα σε λίγα λεπτά λόγω ελλιπούς κυκλοφορίας του αίματος και κακής οξυγόνωσης των ιστών.

Υπάρχουν αρκετά είδη απινιδωτών, αλλά όλα συντείνουν σε αυτή τη λειτουργία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς.

Η χρήση του απινιδωτή συνιστάται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

 • Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, όμως με την απινίδωση μπορεί να επανέλθει ο σφυγμός, ώστε ο ασθενής να προλάβει να μεταβεί στο νοσοκομείο, εφόσον δεν βρίσκεται σε αυτό, κάτι που είναι και το πιο σύνηθες. Συγκεκριμένα, η απινίδωση θα πρέπει να γίνει εντός λίγων λεπτών από την καρδιακή ανακοπή σε συνδυασμό με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ο οποίος υπάρχει συχνά στα πολυσύχναστα μέρη και μπορεί να ανιχνεύσει τους παλμούς του ατόμου αυτόματα και να αποφασίσει αν χρειάζεται απινίδωση. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη ιατρικό προσωπικό, αφού δεν απαιτεί γνώσεις σχετικά με την καρδιακή λειτουργία.
 • Αρρυθμία και άλλες ασθένειες της καρδιάς:Αν υπάρχει στον ασθενή εμμένουσα και επικίνδυνη αρρυθμία που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, ο καρδιολόγος συνιστά την τοποθέτηση εμφυτεύσιμου απινιδωτή που χορηγεί απευθείας απινίδωση, εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και με άλλες παθήσεις, όπως η νευρομυϊκή διαταραχή, η καρδιακή σαρκοείδωση καθώς και κυκλοφορικά προβλήματα.
 • Αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας:Αν υπάρχει στον ασθενή αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή, τότε χρησιμοποιείται φορητός απινιδωτής που τοποθετείται κάτω από τα ρούχα του ατόμου. Αυτό συνήθως γίνεται όταν ο ασθενής αναρρώνει από καρδιακή προσβολή, αναμένει μεταμόσχευση καρδιάς, καταπολεμάει μια σοβαρή λοίμωξη ή περιμένει την αντικατάσταση του εμφυτεύσιμου απινιδωτή. Έτσι, αν συμβεί το οτιδήποτε, ο απινιδωτής χορηγεί αυτόματα απινίδωση, εφόσον αυτό χρειάζεται. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δεν είναι πολύ βολική, γιατί δεν επιτρέπει στο άτομο πολλές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο καρδιολόγος είναι αυτός που θα συστήσει τη χρήση ή όχι απινιδωτή και ποιου είδους ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνθήκες του περιστατικού. Πολλές φορές προτείνεται η ύπαρξη εξωτερικού απινιδωτή στο σπίτι, αν υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας, αλλά η περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για εμφυτεύσιμο ή φορητό απινιδωτή. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο άτομο στο σπίτι του ασθενούς, το οποίο έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ώστε να ξέρει να χρησιμοποιεί τη συσκευή με ασφάλεια.

 

Πηγή: https://pul.gr/

Οξύμετρο: Τι είναι και πώς το χρησιμοποιώ;

Ποιότητα Ζωής Υγεία

Η οξυμετρία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που αναπτύχθηκε το 1972 για να μετράει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Το οξύμετρο είναι μια μικρή φορητή συσκευή που “διαβάζει” τον κορεσμό του οξυγόνου στους ιστούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Πώς λειτουργεί το οξύμετρο;

Το 97-98% του οξυγόνου στο αίμα μεταφέρεται συνδεδεμένο στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ το υπόλοιπο είναι διαλυμένο στο πλάσμα. Χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης, το οξύμετρο εκτιμά τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης. Τα περισσότερα οξύμετρα στην αγορά είναι παλμικά, δηλαδή διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα που μετράει τον αριθμό των καρδιακών παλμών.

Το οξύμετρο επιτρέπει στους ιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα την υποξία και να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, αυτή τη μικρή και φθηνή συσκευή μπορεί να την έχει ο καθένας σπίτι του και να μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα. Συνήθως έχουν οξύμετρο στο σπίτι τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα αλλά η συσκευή μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλους.

Οξύμετρο και φυσιολογικές τιμές

Ο κορεσμός του οξυγόνου είναι μια σύγκριση της αιμοσφαιρίνης που έχει δεσμεύσει οξυγόνο με αυτή που δεν έχει δεσμεύσει. Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από τέσσερις υπομονάδες σφαιρικών πρωτεϊνών. Κάθε υπομονάδα σχετίζεται με μια ομάδα αίμης. Το μόριο της αιμοσφαιρίνης έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης αίμης άμεσα διαθέσιμες για σύνδεση με οξυγόνο. Επομένως, κατά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, η αιμοσφαιρίνη είναι ικανή να μεταφέρει έως τέσσερα μόρια οξυγόνου. Τελικά, κάθε γραμμάριο αιμοσφαιρίνης είναι ικανό να μεταφέρει 1,34 mL οξυγόνου [1].

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι από το 94% έως 100%. Αν η τιμή πέσει κάτω από 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά και τα συμπτώματα να είναι σύγχυση, ζάλη και λήθαργος. Ένα επίπεδο κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94% θεωρείται φυσιολογικό για τα περισσότερα υγιή άτομα. Τιμή κάτω από 94% δείχνει πιθανή ανεπάρκεια οξυγόνου ενώ τιμή κάτω από 90% μπορεί να δείχνει σοβαρή υποξία που απαιτεί διερεύνηση [2].

Ποιοι χρειάζονται το οξύμετρο;

Ασθένειες που μειώνουν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο είναι το άσθμα, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αμερικανοί γιατροί πρότειναν την αγορά οξυμέτρου από κάθε οικογένεια λόγω της νόσου Covid-19 η οποία μπορεί να δημιουργήσει υποξία [3]. Η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται σιωπηλή υποξία. Πρόκειται για την ανεπαρκή οξυγόνωση η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα διότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η σιωπηλή υποξία είναι μια κατάσταση που δεν κατανοείται πλήρως από τους γιατρούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid-19 έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους αλλά ορισμένοι αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο βαθιά χωρίς να παρουσιάζουν δύσπνοια και έτσι δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Με άλλα λόγια δεν αισθάνονται την ανεπάρκεια του οξυγόνου τους. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να χειροτερέψουν ξαφνικά και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Η χρήση ενός οξύμετρου μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική τους κατάσταση και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Πώς χρησιμοποιώ το οξύμετρο;

Το οξύμετρο μοιάζει με ένα σφιγκτήρα που τοποθετείται σε δάχτυλο χεριού ή στον λοβό του αυτιού ή σε δάχτυλο ποδιού. Ο αισθητήρας μπορεί να είναι τύπου κλιπ ή αυτοκόλλητος -τα οξύμετρα που τοποθετούνται στο λοβό του αυτιού έχουν ειδικό κλιπ. Είναι πιθανόν ο ασθενής να αισθανθεί μια μικρή πίεση αλλά δεν υπάρχει πόνος ή τσίμπημα.

Ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο σημείο που τοποθετείται το οξύμετρο, μετρώντας τον κορεσμό του οξυγόνου στα αγγεία. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός από οξυγονωμένο και μη οξυγονωμένο αίμα. Όταν το παλμικό οξύμετρο τοποθετείται στην άκρη ενός δακτύλου, ακτινοβολεί πολλές μικρές ακτίνες φωτός που διέρχονται από το αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Οι ευαίσθητοι αισθητήρες φωτός μετρούν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και εκείνων που δεν μεταφέρουν -το οξυγονωμένο αίμα είναι πιο σκούρο- και μεταφράζουν τη μέτρηση σε ποσοστιαία ένδειξη.

Συμβουλές για ακριβή αποτελέσματα στο παλμικό οξύμετρο

Γενικά, οι μετρήσεις είναι ακριβείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της συσκευής και να οδηγήσουν σε σφάλματα ή ακατάλληλες αναγνώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως τα βρώμικα δάχτυλα, τα έντονα φώτα, τα βερνίκια νυχιών και η κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα.

Η ορθή χρήση του οξύμετρου γίνεται με την καλή εφαρμογή του στο δάχτυλο όπου γίνεται η μέτρηση. Πρέπει να τοποθετείται σε ζεστά και όχι παγωμένα άκρα καθώς και σε άβαφα νύχια. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν ψευδοϋποξίες οι οποίες δεν οφείλονται σε πραγματική πτώση του οξυγόνου αλλά σε παράγοντες που αλλοιώνουν την ακριβή ένδειξη.

 Για την αξιοπιστία μιας μέτρησης λάβετε υπόψη τα εξής:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το δάχτυλο στη συσκευή. Το δάχτυλο πρέπει να ταιριάζει καλά στο άνοιγμα -ούτε να σας σφίγγει πολύ ούτε να είναι χαλαρό. Τα νύχια δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά. Υπάρχουν οξύμετρα που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.
 • Καθίστε ακίνητοι ενώ παίρνετε τις μετρήσεις σας -αν βρίσκεστε εν κινήσει αλλάζει η ένδειξη.
 • Αφαιρέστε τυχόν βερνίκι νυχιών ή βαφή με χένα.
 • Ζεσταίνετε τα δάχτυλά σας πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή.
 • Αν το φως του ήλιου χτυπάει τη συσκευή μπορεί να επηρεαστεί η μέτρηση παρεμβαίνοντας στο φως που εκπέμπει το οξύμετρο.
 • Πολλά είδη αγωγών μπορούν να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων των άκρων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ένδειξη.

Ποιες είναι οι χρήσεις ενός παλμικού οξύμετρου;

Ένα παλμικό οξύμετρο έχει πολλές χρήσεις και περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης θεραπείας.

Μερικές από τις πιο κοινές χρήσεις είναι:

 • Το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί μια νέα αγωγή για τους πνεύμονες.
 • Την αξιολόγηση δυσκολιών στην αναπνοή (δύσπνοια).
 • Τη μέτρηση του οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση ή σε μια διασωλήνωση ή κατά την αναισθησία.
 • Την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής θεραπείας οξυγόνου.
 • Για να προσδιοριστεί η ικανότητα ανοχής ενός ατόμου να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.
 • Για την παρακολούθηση του οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μελέτης ύπνου, σε περιπτώσεις άπνοιας ύπνου.
 • Για την παρακολούθηση της αναιμίας.

 

Πηγή: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/oxymetro-ti-einai-kai-pos-to-chrisimopoio.html

Ποια είναι η σωστή υγιεινή των χεριών;

Υγιεινή των χεριών – Πληροφορίες για το κοινό

Η αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στην Υγιεινή των Χεριών αποτελεί μία συνεχή πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας αναγνωρίζοντας το μέτρο αυτό πρόληψης  ως βασικό κριτήριο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα. Σε αυτά τα παθογόνα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος κορονοιός SARS-CoV 2.  Περισσότερο από ποτέ η Υγιεινή των Χειρών αποτελεί κομμάτι στης καθημερινότητάς όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και των πολιτών και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από το νέο κορονοίο.

Η Υγιεινή των Χεριών είναι αποτελεσματική  όταν εφαρμόζεται την  κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή μέθοδο και τεχνική ιδιαίτερα σε υγειονομικούς χώρους. Κάθε φορά που την εφαρμόζουμε προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την μετάδοση του νέου κορονοίου και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα νοσήσουν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πολύ σοβαρά. Σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης περιορισμού του ιού, αποτελεί την ασπίδα προστασίας για πολίτες, επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

Ας υιοθετήσουμε την Υγιεινή των Χεριών στην καθημερινότητά μας μεταδίδοντας το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, σε μαθητές, γονείς και επαγγελματίες σε κάθε εργασιακό χώρο, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε την κοινωνία από την εξάπλωση του νέου ιού.

Μένουμε Ασφαλείς με Καθαρά Χέρια

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19.

 • Αποφύγετε τον συγχρωτισμό
 • Κρατήστε την ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ σας (2 μέτρα)
 • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας
 • Μη μοιράζεστε αντικείμενα με άλλα άτομα όσο αυτό είναι εφικτό
 • Εφαρμόστε την Υγιεινή των Χεριών αμέσως μόλις έχετε στη διάθεσή σας νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό

Μάθετε πότε και πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για να παραμείνετε υγιείς.

Καθημερινές  δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Υγιεινή των Χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι:

 1. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
 2. Πριν τη λήψη γεύματος
 3. Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
 4. Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
 5. Μετά τη χρήση της τουαλέτας
 6. Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 7. Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
 8. Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
 9. Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς
 10. Μετά την επαφή με απορρίμματα
 11. Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού
 12. Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη
 13. Πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την απόρριψή της

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα  (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με  σαπούνι και νερό.

 • Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει  πολύ  γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
 • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα
 • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια

Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα όταν πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι

Βήμα 1ο  Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο),
κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.

Βήμα 2ο  Απλώστε το σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.

Βήμα 3ο  Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Βήμα  4ο  Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.

Βήμα  5ο  Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα, ή
χειροπετσέτα μίας χρήσης ή στεγνώστε με αέρα.

Βήμα 6ο  Αποφύγετε να κλείσετε τη βρύση με τα καθαρά χέρια, χρησιμοποιήστε
τη χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα για να καθαρίσετε τα χέρια σας όταν χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα

Βήμα 1ο  Εφαρμόστε την κατάλληλη ποσότητα  διαλύματος στην παλάμη του
ενός χεριού.

Βήμα 2ο   Απλώστε το διάλυμα σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.

Βήμα 3ο   Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
περίπου για 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή : https://eody.gov.gr/mikroviaki-antochi-kai-loimoxeis-poy-syndeontai-me-choroys-parochis-ygeias/exonosokomeiako-perivallon-koinotita/ygieini-ton-cherion-plirofories-gia-to-koino/