Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Κοιλοποδία σε παιδιά
Η κοιλοποδία είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραμόρφωση του ποδιού , κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι πάρα πολύ υψηλή , κυρίως λόγω πελματιαίας αποκλίσεως του πρόσθιου ποδιού σε σχέση με την πτέρνα , η οποία παρουσιάζει συνήθως ελαφριά κλίση προς τα έσω , δηλαδή ραιβότητα .
Οι πιο συνηθισμένες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού
Οι διαφορές τους αφορούν τον τρόπο και το σχήμα παραμόρφωσης στις φάλαγγες των δακτύλων. Οι ομοιότητες τους όμως αφορούν τον λόγο δημιουργίας τους αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν στα πόδια που υποφέρουν.
Παιδική πλατυποδία και η αντιμετώπισή της
Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει πλατυποδία; Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ελέγχονται για πλατυποδία πριν την ηλικία των τεσσάρων ετών;
Βάδιση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Είναι αναμενόμενο ένας άνθρωπος που έχει μπει στην τρίτη ηλικία να μην περπατάει τόσο γρήγορα όσο περπατούσε. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται με εργομετρικές παρατηρήσεις όπου αποδεικνύεται πως μειώνονται τρεις βασικοί παράγοντες:
Άκανθα πτέρνας & πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η άκανθα πτέρνας είναι μία οστέινη ανάπτυξη στο κάτω μέρος του οστού της πτέρνας, εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση που στην ακτινογραφία φαίνεται σαν μυτερό αγκάθι.
Αρθρίτιδα των κάτω άκρων
Οι παλιοί τα έλεγαν αρθριτικά και ρευματικά. Είναι αυτό που σήμερα οι ιατροί ονομάζουν οστεοαρθρίτιδες και φλεγμονώδεις αρθροπάθειες ή αρθρίτιδες. Οι οστεοαρθρίτιδες είναι χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων που εμφανίζονται σε μέσες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες είναι σοβαρές παθολογίες που μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Η πιο συχνή φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα κάτω άκρα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμβουλές για αποφυγή ερεθισμών των ποδιών λόγω αλλαγής εποχής

Κοκκινίλες, φουσκάλες, κάλοι και ερεθισμοί είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες που έχουν στα πόδια μας αυτές οι δύο εποχές. Με σωστή περιποίηση και χρήση, μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις επώδυνες καταστάσεις.

Την Άνοιξη η επιδερμίδα του ποδιού μας είναι αρκετά πιο ευαίσθητη και μαλακή εφόσον έχει προηγηθεί ο χειμώνας που το πόδι είναι συνήθως προστατευμένο από κάποια κάλτσα ή καλσόν. Οι κάλτσες , και ειδικά οι βαμβακερές και οι μάλλινες, προστατεύουν το πόδι από πιέσεις που προκαλούν οι ραφές και τα ενωτικά σημεία του παπουτσιού. Επίσης μας βοηθούν να προσαρμοστεί σωστά το μέγεθος και να μην  “κινείται” το πόδι μέσα στο παπούτσι. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε τριβές και ερεθισμούς και το πόδι μας να είναι γενικά πιο μαλακό και ευαίσθητο. Την άνοιξη όμως θα εκτεθεί γυμνό σε πιέσεις από:

1) Λουράκια, ραφές και αγκράφες

2) Στενές σόλες που πιέζουν το πέλμα στα άκρα εφόσον περισσεύει έξω από το πέδιλο επιδερμίδα

3) Μικροτραυματισμοί από εξωτερικούς παράγοντες

Η επιδερμίδα του ποδιού θα χρειαστεί λίγο χρόνο, περίπου 15 μέρες, σε γυμνή κατάσταση για να γίνει πιο ανθεκτική στα νέα δεδομένα. Οπότε τις πρώτες δεκαπέντε μέρες που φοράμε ανοικτά παπούτσια, πρέπει να φροντίζουμε τα εξής:

Α) Δεν φοράμε πολλές ώρες το ίδιο παπούτσι

Β) Αφήνουμε γυμνό το πόδι στο σπίτι, με κάποια χαλαρή παντόφλα

Γ)Χρησιμοποιούμε ειδικές κρέμες που προστατεύουν την επιδερμίδα από τριβές και φουσκάλες

Δ) Αποφεύγουμε το έντονο peeling

Αντίθετα το φθινόπωρο, τα πόδια είναι συνηθισμένα σε υποδήματα με πιο ελεύθερη φόρμα και ακόμα περισσότερο ξυπόλητα. Με τα κλειστά παπούτσια αναγκάζονται να “ξαναπεριοριστούν” σε παπούτσια με μικρότερο φάρδος και περιορισμό στην πτέρνα και στα νύχια. Ασκούνται πλέον νέες πιέσεις και τριβές και ξαναδημιουργούνται εύκολα κάλοι και φουσκάλες. Θα πρέπει να φοράμε τα κλειστά υποδήματα με ένα λεπτό καλτσάκι, να φροντίζουμε τα νύχια μας να έχουν το σωστό μήκος και να ενυδατώνουμε συχνά την επιδερμίδα των ποδιών μας.

Αυτές οι πιέσεις και οι ερεθισμοί είναι αισθητά λιγότερες για τα άτομα που χρησιμοποιούν ειδικούς πάτους. Οι ορθωτικοί πάτοι που έχουν σχεδιαστεί μετά από 3D Laser πελματογράφημα, βοηθούν το πόδι να πατάει ευθύγραμμα και να αποφορτίζει μονόπλευρες πιέσεις που δημιουργούν κάλους και φουσκάλες.

Συμβουλές για το διαβητικό πόδι
Ο διαβητικός ασθενής έχει σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη. Οι πιο συνήθεις είναι το διαβητικό πόδι, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η απώλεια της όρασης
Γιατί οι ποδίατροι στην Αμερική επιλέγουν αποκλειστικά 3D Laser πελματογράφους;

Στην Αμερική η χρήση των ορθωτικών πάτων είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στους ανθρώπους με μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα, όσο και στους αθλητές, τους επαγγελματίες ορθοστασίας, τους διαβητικούς, χωρίς να ξεχνάμε τους ανθρώπους που απλά αναζητούν ξεκούραση, άνεση και πρόληψη.

Επί χρόνια οι ποδίατροι στην Αμερική έχουν πάψει να  χρησιμοποιούν τους φορτιακούς πελματογράφους (πελματογράφοι που βαδίζεις ή στέκεσαι και μετρούν μόνο φορτία) για την κατασκευή εξατομικευμένων πάτων. Τους χρησιμοποιούν ως βοηθητικά όργανα στη διάγνωση προβλημάτων βάδισης.

Είναι δεδομένο πως για να κατασκευαστεί ένα σωστό ορθωτικό ζεύγος πάτων πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια την αρχιτεκτονική του πέλματος. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν αποκλειστικά δύο μεθόδους. Είτε παίρνουν μέτρα με γύψινο εκμαγείο είτε με 3D  πελματογράφο. Το γύψινο εκμαγείο το κατασκευάζουν αφού περιτυλίξουν το πόδι με γύψινες ταινίες και τις αφαιρέσουν εφόσον έχουν στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη μορφή και τα μεγέθη από τις τρεις ποδικές καμάρες του πέλματος. Παρόλο που στην αρχή οι ποδίατροι ήταν επιφυλακτικοί στους 3D  πελματογράφους, σταδιακά και αφού τέσταραν  τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που έχουν από τα τρισδιάστατα footscanner, έχουν υιοθετήσει πλέον τη χρήση αυτών των σκάνερ ως την καλύτερη και ταχύτερη μέθοδος λήψης ορθών αποτελεσμάτων. Παρόλο που ακόμα υπάρχουν ποδίατροι που χρησιμοποιούν γύψινα εκμαγεία, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιεί αποκλειστικά 3D  FootScanner, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι τρισδιάστατοι Laser πελματογράφοι παρέχουν με ακρίβεια τη μορφολογία και την αρχιτεκτονική του άκρου πόδα, στοιχεία απαραίτητα για ένα πραγματικά εξατομικευμένο ζεύγος πάτων.

Στην Ελλάδα ο πελματογράφος Sole-medτης εταιρείας Ανάτς, είναι η πιο σύγχρονη μορφή πελματογράφησης, η οποία συνοδεύεται με επιπλέον μετρήσεις που αφορούν τις γωνίες του ποδιού και το επίπεδο πρηνισμού/υπτιασμού.

Οι πάτοι σχεδιάζονται εξαρχής και αποκλειστικά για κάθε πόδι και κατασκευάζονται από υλικά πιστοποιημένα και με διεθνείς υψηλές προδιαγραφές των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων . Η χρήση τους είναι εύκολη και τα αποτελέσματα τους άμεσα. Προσφέρουν ανακούφιση, σταθερή βάδιση, πρόληψη πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων, θεραπεία σε ορισμένες παθολογίες, βελτίωση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παπούτσια ασφαλείας και παρενέργειες

Είναι πιθανό ότι έχετε ακούσει τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για δυσφορία ή πόνο ως αποτέλεσμα των υποδημάτων ασφαλείας τους. Πρόσφατη μελέτη του βιοϊατρικού ερευνητή Terje Haugaa διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων που φορούν υποδήματα ασφαλείας έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ποδιών. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να επιλέγονται προσεκτικά οι μπότες και τα παπούτσια ασφαλείας, τόσο για να μειωθεί η ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όσο και για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγικότητα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι φορούν παπούτσια ασφαλείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα με τα πόδια και όχι μόνο! Έχουν αναφερθεί πόνοι στην πλάτη και τη μέση καθώς και χαμηλή συγκέντρωση στη διαδικασία της εργασίας.   Με την πάροδο του χρόνου, οι εργαζόμενοι   μπορούν να υποστούν δευτερογενείς τραυματισμούς στα γόνατα, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και ακόμη και στον αυχένα. Οι μπότες και τα παπούτσια εργασίας που παρέχουν ελλιπή στήριξη στις καμάρες του ποδιού, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας καθώς από την ορθοστασία, τα βάρη και την κόπωση ασκείται  υπερβολική πίεση στους συνδέσμους, τους μυς και τα νεύρα του ποδιού.

Το σωστό νούμερο και φάρδος παπουτσιού είναι καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση αυτών των παρενεργειών. Συχνά, οι εργαζόμενοι έχουν δυσφορία μόνο και μόνο επειδή δεν φορούν το σωστό μέγεθος. Υποδήματα που ταιριάζουν καλά στο πόδι, πρέπει να έχουν αρκετό χώρο ώστε να κινούνται τα δάκτυλα, με ένα διάκενο περίπου 1 cm μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου και του άκρου του παπουτσιού. Όσον αφορά τα μεταλλικά ή πλαστικά  καλύμματα των δακτύλων, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καθόλου τα καπάκια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται να μετρούν και τα δύο πόδια, καθώς ενδέχεται να μην έχουν το ίδιο μέγεθος, με μήκος, βάθος και πλάτος που θεωρούνται εξίσου ισοδύναμα. 

Το πόδι πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζεται με ειδικό πάτο εξατομικευμένης κατασκευής κατόπιν 3D  Laser  πελματογραφήματος. Ο ειδικός πάτος θα προσφέρει σταθερότητα, μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης στο έδαφος, ισομοιρασμό των πιέσεων, αποφόρτιση σημείων αυξημένης πίεσης και ευθύγραμμη στάση σώματος.

Αποτέλεσμα είναι το σώμα να είναι πιο ξεκούραστο και να υπάρχει ουσιαστική προστασία των αρθρώσεων του σώματος. Ο ειδικός πάτος έχει κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα και επιπλέον προστατεύει τον αχίλλειο τένοντα που δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από τα συγκεκριμένα υποδήματα.