Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις 10 γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες.
Παρότι δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καρκίνου και βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε όσους έχουν ήδη παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.
Τα δεδομένα αυτά, παρουσίασε μια ομάδα ερευνητών πριν 2 βδομάδες περίπου σε συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιολόγων (AHA), όπως θα διαβάσετε και στο πρωτότυπο αγγλικό άρθρο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μέτρησαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% και 8% αντίστοιχα για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ που καταναλώνει κάποιος τη βδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ!
Άτομα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη χαλκού, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είχαν έκπτωση νοητικής λειτουργίας τρεις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, η πρόσληψη χαλκού από μόνη της δε φαίνεται να σχετίζεται με έκπτωση νοητικής λειτουργίας σε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Η σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή με την καλή υγεία λέγοντας ότι «Η σωστή διατροφή είναι θεμέλιο υγείας και φάρμακο κάθε ασθένειας». Πώς μπορεί να ταυτιστεί αυτό όμως με τα προϊόντα ολικής άλεσης και τη σχέση τους με την παχυσαρκία αλλά και τους δείκτες φλεγμονής;
Oι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια τα συμπτώματά της;
Η κολπική μαρμαρυγή (KM) είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, στην οποία οι <κόλποι> της καρδιάς (δύο από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται γρήγορα και ακανόνιστα.
Έως το ένα τρίτο των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι ασυμπτωματικοί.